356 Brugse gezinnen laten gratis boom planten in hun voortuin of in openbaar domein

Stefan Vankerkhoven

Tot nu toe hebben 356 Brugse gezinnen een aanvraag ingediend om gratis een boom in hun voortuin of in de publieke ruimte te planten. Met die actie wil schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem Brugge vergroenen.

“De Bruggelingen kunnen sedert september actief bomen planten. Ze kunnen via de link www.brugge.be/ikwileenboom aanduiden waar ze in Brugge bomen willen bij zien op het openbaar domein maar kunnen ook voor hun voortuin een boom aanvragen”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. Bomen worden aangeplant per plantseizoen en bij de eerste oproep voor het eerst volgende plantseizoen werden 356 aanvragen ingediend voor in de voortuinen of op het openbaar domein.

Sensibiliseren

Er kwamen 105 voorstellen voor bomen binnen bij de dienst voor in de Brugse publieke ruimte en 251 aanvragen voor de voortuin. “Ik ben alvast tevreden met de eerste oproep, als we dit vijf jaar kunnen doen dan planten we op die manier naast onze 300 hoogstammige bomen nog eens dat aantal bij. Zo verdubbelen we het ritme en sensibiliseren we de inwoners. We zien ook dat het aanstekelijk werkt, wie eentje plant, vertelt erover”, klinkt het bij schepen Van Volcem.

“De actie blijft lopen: dus laat die boomvoorstellen maar komen! De volgende aanplant is voorzien voor november en loopt tot maart. Vandaag wordt de laatste boom geplant voor dit seizoen maar we willen nu al oproepen om aanvragen te doen zodat we ze tegen november kunnen inplannen en bestellen.”

Populairste boom

170 bomen werden nu uitgevoerd. Andere bomen werden uitgesteld tot het volgende plantseizoen omdat er nog werken bezig zijn in de voortuin of de keuze van de boom nog niet gebeurd is door de aanvragers. Andere vragen werden door beperkte omvang van de voortuin of andere praktische redenen geannuleerd. “Er zijn uiteraard zaken waar rekening moet mee gehouden worden: de riolering, nutsleidingen. We willen uiteraard een verantwoorde boom aanplanten en geen problemen creëren voor later. We moeten ook 2 meter van de rand van de perceelgrond blijven”, stelt Van Volcem.

Van de 170 bomen werden er 93 hoogstammige bomen en 77 meerstammige bomen geplant. De populairste boom was de Amelanchier lamarckii of Krentenboompje bij de meerstammige bomen. Die boom werd maar liefst 47 keer geplant. Bij de hoogstammige bomen was er meer variatie en werden vooral het elsbladige krentenboompje en het kornoelje geplant.

Gevelplanten

Van alle Brugse deelgemeenten vroeg Sint-Michiels de meeste bomen aan: goed voor 67 bomen. Daarna volgen Assebroek met 66 bomen en Sint-Andries met 55. Het stadscentrum en Christus-Koning hebben minder aangeplante bomen, maar daar zijn uiteraard ook minder voortuinen om ze te planten.

Wie geen voortuin heeft, kan zijn gevel vergroenen met een leuke gevelplant. “Het proefproject in de Langestraat was een succes. Intussen werden er 103 gevelplanten in een tegel geplant in 2019 en 132 in 2020. We hebben we dus al 235 tegels uitgebroken”, stelt de schepen.

“In opdracht van de stad wordt de tegel uitgebroken en met blauwsteen afgewerkt, de aanvrager koopt zelf de plant. De uitbraak van de tegels gebeurt in reeksen van tien aanvragen. In de binnenstad is de Langestraat echt koploper en ik hoop nu ook dat andere winkelstraten het voorbeeld volgen alsook de kleine straatjes in de stad. De blauwe regen in de Peerdenstraat is de meest gefotografeerde gevel in Brugge (google). Dus mensen houden enorm van een groen in de stad. We doen het langzaam en met draagvlak. Geen verplichtingen enkel maar aanmoedigen”, zegt Mercedes Van Volcem. “Ik hoop dat het tempo nog wat opdrijft en dat we dit jaar 200 gevelplanten kunnen zetten en elk jaar 300 bomen. In vijf jaar tijd komt dit neer op 2.500 acties op.”

Aanvragen : www.brugge.be/ikwileenboom en www.brugge.be/gevelplant . Doe mee, post je foto en deel je aanplant op Instagram.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.