35.311 mantelzorgers in West-Vlaanderen: ontdek hoeveel in jouw gemeente

© Getty Images/Maskot
© Getty Images/Maskot
Redactie KW

West-Vlaanderen telt vandaag 35.311 mantelzorgers. Dat zijn er 26 procent meer dan vijf jaar geleden, toen er nog 28.014 waren. Gemiddeld zijn er in onze provincie 29 mantelzorgers per 1.000 inwoners. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V) uit Wingene opvroeg aan Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke.

Wie ziek is en hulp nodig heeft, woont maar beter in Koekelare. Die gemeente telt 367 mantelzorgers, goed voor 42 per 1.000 inwoners. Dat is met voorsprong het hoogste cijfer van West-Vlaanderen. Spiere-Helkijn doet het dan weer het slechtst met amper 13 mantelzorgers per 1.000 inwoners. Meer dan 60 procent van de mantelzorgers in onze provincie zijn trouwens vrouwen.

In 2020 werden 26.708 mensen geregistreerd als zorgbehoevende die door een West-Vlaamse mantelzorger geholpen wordt. Momenteel is 57 procent van de zorgbehoevenden van het vrouwelijk geslacht. 61 procent van de zorgbehoevenden is 75 jaar of ouder.

Zorgbudget

Vlaanderen ondersteunt deze mantelzorgers met een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden. “Naast de gemeentelijke premies kent ook Vlaanderen premies toe aan zorgbehoevenden die door een mantelzorger worden geholpen. Dit jaar zal het gaan om ruim 280 miljoen euro die aan zwaar zorgbehoevenden in Vlaanderen wordt toegekend”, vertelt Brecht Warnez.

“De zorg van de toekomst zal buurtgericht zijn”, vertelt Brecht Warnez. “Wie zorg nodig heeft, wil dat dicht bij huis. In de buurt waar hij of zij woont”. Dat blijkt ook uit de cijfers. Maar liefst 97 procent van de zorgbehoevenden wordt geholpen door een andere West-Vlaming. Het gaat meestal om familie of buren.

Zorgnetwerken

Bijna 10.000 of één derde van de West-Vlaamse mantelzorgers zijn de echtgenoot, echtgenote of partner van de zorgbehoevende. Tien procent zijn (schoon)moeder of (schoon)vader. 38 procent zijn (schoon)broer, (schoon)zus, (schoon)dochter of (schoon)zoon. Anderzijds zijn er buren die de zorg voor elkaar opnemen en mantelzorgers met nog andere relaties. Van 11 procent weet de overheid niet hoe beiden tegenover elkaar staan. Er zit doorheen de jaren weinig verschil in de relaties tussen de zorgontvanger en de zorggever.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke lanceert daarom een oproep waarbij hij lokale besturen wil ondersteunen om zorgnetwerken uit te bouwen. “Er is 50 miljoen euro voorhanden om in Vlaanderen zorgnetwerken te creëren met het oog op de uitbouw van een zorgzame buurt”, sluit Warnez af. Lokale besturen en zorgorganisaties kunnen vanaf deze week hun projectvoorstel indienen.

Ontdek hier hoeveel mantelzorgers er in jouw gemeente zijn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier