330 Brugse horecazaken moeten in 2021 geen terrastaks betalen

Ook De Optimist in de Langestraat kreeg in 2021 een terras. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De meer dan 330 Brugse horeca-exploitanten moeten voor het jaar 2021 geen terrasbelasting betalen. Dat besliste de Brugse gemeenteraad maandagavond op voorstel van financiënschepen Mercedes Van Volcem (Open VLD).

De Brugse horeca werd hard getroffen door de maandenlange verplichte sluitingen tijdens de voorbije twee jaren. Eerder al nam de Brugse gemeenteraad beslissingen om die pijn te verzachten : in 2019 en 2020 werd de terrastaks gehalveerd. Aanvankelijk zouden de horecabazen enkel voor het vierde kwartaal van 2021 terrasbelasting moeten betalen, Mercedes Van Volcem deed maandagavond met succes het voorstel om die resterende belastbare periode definitief in te trekken. De maatregel verheugt ook schepen voor lokale economie Pablo Anny (Vooruit).

Opmerkelijk feit is dat als relancemaatregel veel terrassen mochten uitbreiden, zodat de regel van social distancing optimaal kon gerespecteerd worden, zonder verlies aan tafels. Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) liet al verstaan dat die uitbreidingen ook volgend jaar zullen toegelaten worden. Op pleinen dienen de horecabazen wel onderling af te spreken of ze ook in 2022 een uitbreidingszone wensen.

“We gaan binnenkort in overleg met de horecasector, maar er zal volgend jaar opnieuw een terrastaks moeten betaald worden op basis van de grootte van het terras. We willen eenvormigheid, geen kamstructuur op de Brugse pleinen”, aldus de burgemeester, op vraag van Stefaan Sintobin (VB).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier