300 op een rij: Avelgems woonzorgcentrum zet drie eeuwelingen samen in de bloemetjes

Redactie KW

Op dinsdag 22 oktober zette wzc Sint-Vincentius uit Avelgem drie van haar bewoners in de bloemetjes. Ivonna Debrauwere, Simonne Libbrecht en Marie Dumont bereikten allen de gezegende leeftijd van honderd jaar.

De drie dames zijn de oudste permanente bewoners van Sint-Vincentius. Het woonzorgcentrum wilde hun bijzondere verjaardag dan ook niet zomaar laten voorbijgaan. Vrienden en familie, onder wie kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen én achter-achter-kleinkinderen, werden uitgenodigd om het drietal op gepaste en feestelijke wijze te feliciteren. De feestelijkheid kreeg een officiële toets met de aanwezigheid van Avelgems burgemeester Lut Deseyn, en haar schepenen Caroline Valck, Tom Beunens en Annicq Verschuere.

De aanwezige schepenen verhaalden elk op hun beurt kort het levensverhaal van de drie eeuwelingen, waarna ze hen een officiële oorkonde én een kaderfoto van koning Filip en koningin Mathilde overhandigden. De dames hadden voordien ook al elk twee manden vol lekkernijen en bloemen gekregen.

Onder goedkeurend oog van de familie mochten Ivonna, Simonne en Marie hun krabbel zetten in het Gulden Boek van de gemeente Avelgem. Daarmee werd het officiële gedeelte van de feestelijkheid afgesloten. Het vervolg laat zich allicht wel raden: samen met de familie deden de 100-jarige dames zich te goed aan versnaperingen, champagne en fruitsap.

Koppige kabouter

De dames zijn zeer geliefd in Sint-Vincentius. Ivonna, geboren op 27 oktober 1919 in Kaster, staat er zo bekend als de ‘koppige kabouter’, want ze beschikt over ‘een sterke persoonlijkheid’ en legt voor haar leeftijd nog een bewonderenswaardige zelfstandigheid aan de dag. Ivonna werkte lange tijd bij de grote Kortrijkse industrieel Decoene, maar in de jaren zestig vertrok ze naar het Sint-Arnolduspark in Tiegem, waar ze als kokkin en huishoudster van de paters aan de slag ging. Ivonna houdt nog steeds van sudoku’s en kruiswoordraadsels.

Gouden handen

Simonne Libbrecht (12 oktober 1919) is de tweede dame die in de bloemetjes werd gezet. Simonne stond in Avelgem bekend als ‘de vrouw met de gouden handen’, want ze kon heel goed om met de breinaalden uit breierij Vanwambeke. Simonne ging en gaat door het leven met de volgende leuze: “Eenvoud siert. Blijf altijd jezelf, anders val je vroeg of laat toch door de mand”.

Sneller dan jongens

De laatste die gefêteerd werd, was Marie Dumont (21 oktober 1919). Marie heeft haar hele leven lang een ijzersterk geheugen gehad. Voor verjaardagdata kon je bijvoorbeeld altijd bij haar terecht. Voorts had ze ook uitzonderlijke fysieke kwaliteiten. Naar verluidt versloeg ze alles en iedereen ook de jongens in de loopwedstrijdjes bij de ‘Raaptorf’. ‘Niet opgeven’ is haar devies. (JS)

Ook Sylvera wordt 100!

Eerder werd met Sylvera Debreyne ook in het wzc Ter Meersch in Avelgem een 100-jarige gevierd. Op 14 oktober was het precies een eeuw geleden dat Sylvera Debreyne voor het eerst van zich liet horen.

300 op een rij: Avelgems woonzorgcentrum zet drie eeuwelingen samen in de bloemetjes

Als kleine meid was ze al een hele bezige bij. Ze hielp haar vader bij zijn werk als elektricien en verkoper van fietsen en poetste op zaterdagnamiddag het huis van haar oma. Hoewel ze verder mocht studeren, ging ze op haar 14de werken. Haar eerste job was het controleren van stukken stof op fouten. Dat vond ze zo eentonig dat ze er ziek van werd en een andere job zocht. Ze ging demonstraties van elektrische fornuizen geven en later trok ze met de fiets door de regio om elektriciteitsrekeningen te ontvangen. Tijdens een bezoekje aan de cinema in Avelgem leerde ze buschauffeur Joel kennen. Op haar 19de verjaardag schonk hij haar geen verlovingsring maar een prachtige jurk. Hoewel het oorlog was, trouwden ze op 22 januari 1941. Ze bleven bij haar ouders wonen die in hun huis een kleine etalage hadden met elektrische toestellen en de eerste radio’s. In 1949 werd zoon Willy geboren, drie jaar later volgde dochter Liliane. Het koppel woonde ondertussen in Helkijn, waar het de trotse eigenaar werd van de eerste tv van de gemeente. Het huis werd verbouwd tot winkel waar ze elektrische toestellen, kachels, kinderwagens en fietsen verkochten. (VVRK-gf)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier