30 uur lang feest in Brugs café De Vetten Os

Pieter en Wannes Loosveldt in hun kroeg De Vetten Os: "Wij willen er in de eerste plaats zijn voor de Brugse jeugd. Zij hebben deze plek nodig." © Davy Coghe
Redactie KW

Een zot weekend. Dat staat Wannes en Pieter Loosveldt naar eigen zeggen te wachten. Of beter gezegd: daar zijn ze nu dus al volop van aan het genieten. Ter gelegenheid van hun vijfde verjaardag aan het roer van de populaire kroeg De Vetten Os houden de ‘Gebroeders Os’ een marathon van 30 uur non-stop feest.

Het café op het Beursplein onderging de afgelopen vijf jaar een transformatie van traditionele bruine kroeg tot een evenementgericht café. Vooral het vaderschap deed hen van concept veranderen. Waar ze in het begin werkweken tot 80 uren klopten, is het café nu beperkter open, specifiek gericht op de Brugse jeugd met tal van hippe evenementen. Dit weekend is daar een schoolvoorbeeld van, met het vijfde verjaardagsfeest als absoluut hoogtepunt.

Sinds afgelopen middernacht is er een marathon vol ambiance aan de gang. Dertig uur lang, tot zaterdagochtend 6 uur, wordt alles bovendien aan halve prijs geserveerd. Wie 24 uur lang aanwezig is, krijgt een magische prijs. Aan ideeën en projecten geen gebrek. Gelukkig vonden de feestvarkens – of waren het ossen? – nog even de tijd voor een terugblik op hun halve decennium als caféuitbaters.

Hoe kijken jullie terug naar het prille begin?

Wannes Loosveldt: “Turbulent. De impact op ons leven was enorm. Zowel qua tijd als de impact op je privéleven. Weken met 70 à 80 werkuren waren in het begin geen uitzondering. We deden alles zelf. We waren zes dagen op zeven open van 10 uur ‘s ochtends tot een onbekend einduur. Heel vaak sloten we pas om 8 uur ‘s ochtends het café af. Het was hier soms drie à vier keer per week feest.”

Pieter Loosveldt: “Het was een rollercoaster, een nieuw avontuur waar we onszelf ingooiden zonder heel goed te beseffen waar we echt aan waren begonnen. Maar het is op veel vlakken ook een hele goede leerschool geweest voor ons.”

Na enkele jaren veranderden jullie het concept. Jullie zijn nu enkel nog op donderdag, vrijdag en zaterdag open en voor bepaalde evenementen. Vanwaar die beslissing?

Pieter: “Er zijn heel wat familiale wijzigingen geweest. Die hebben alles veranderd. We zijn allebei papa geworden en onze moeder is ook gestorven. Zij hielp veel in de keuken en tijdens evenementen. We hadden gewoon geen tijd meer om het café dagelijks te openen. We willen ook allebei voldoende thuis zijn voor onze kinderen. Die waarde dragen wij hoog in het vaandel.”

Wannes: “Kindjes krijgenheeft een enorme impact op je leven. Net voor ze er kwamen, begon het heel druk te worden. Het WK 2014 met het WK-dorp was net achter de rug en ik heb ook mijn evenementen in de muziekwereld in de zomer. Dan is ook het URB EGG-café erbij gekomen. ‘Dit is echt onhaalbaar. Hoe kunnen we dit veranderen? Kan het café draaien zonder ons?’, vroegen we onszelf af.”

Wat in De Vetten Os gebeurt, blijft in De Vetten Os

Pieter: “Mensen kwamen ook om ons gezicht te zien. Personeel vonden ze ook wel tof, maar dat was hetzelfde niet.”

Wannes: “We zijn dan beginnen nadenken: wie willen we bereiken en wanneer kunnen we ze bereiken, zonder quasi altijd open te zijn? Het antwoord was de Brugse jeugd. Zij hebben deze plek nodig.”

“Iedereen kan hier binnenkomen. We hebben vrienden die advocaat zijn, tot leraars, studenten en mensen uit een hele andere sector. Als je het voor hen wil doen, moet je niet open zijn op maandagochtend. Want dan moeten zij werken of studeren.”

Pieter: “De oudere vaste klanten vinden dat wel jammer. Zij die overdag van café naar café gaan om de dag te vullen blijven nu op hun honger zitten. Wij missen dat ook soms, hoor. We hebben vaak hele leuke gesprekken beleefd aan de toog. Maar er zijn genoeg alternatieven voor hen in Brugge. Wij willen er in de eerste plaats zijn voor de jeugd. En leuk is dat een bepaald deel van die oudere vaste clan ook nog altijd komt wanneer we wel open zijn.”

Jullie zochten op een bepaald moment zelfs een overnemer. Nog steeds eigenlijk?

Wannes: “Uit die eerdere zoektocht kwam niets concreets, maar we sluiten het niet uit in de toekomst. We hebben de laatste jaren ook heel wat stappen in de goede richting gezet met politie en buurtbewoners. Er waren problemen met overlast, maar die zijn we beginnen aanpakken.”

“Zo is er een rookruimte binnen geïnstalleerd en is er een sasdeur. De feestjes duren nu tot maximaal 6 uur ‘s ochtends. Het zou jammer zijn dat iemand de boel overneemt en al die afspraken weer overboord gooit. Want het is een hele populaire plek. Mijn mailbox met aanvragen van dj’s en mensen die iets willen organiseren in De Vetten Os puilt uit.”

Pieter: “Mocht er iemand ons concept nu willen voortzetten en hij geeft ons een goeie prijs, dan zeggen we zeker niet meteen nee. Maar we willen ons werk niet laten kapotmaken.”

Wat zijn jullie leukste herinneringen aan De Vetten Os?

Pieter: “Mochten we een boek maken met de meest memorabele momenten, dan hadden we het scenario voor een fantastische film.”

“Maar we zeggen altijd: wat in De Vetten Os gebeurt, blijft in De Vetten Os. We kunnen daar dus geen antwoord op geven.” (knipoogt) (Thomas Rosseel)

Alle info over de feestelijkheden van dit weekend en toekomstige evenementen: www.facebook.com/devettenos

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier