30 maanden voorwaardelijk gevorderd voor drugshandel in Torhout

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Zeven beklaagden hebben zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor hun aandeel in de verkoop van verschillende drugs. Alles startte met een onderzoek naar een dealend koppel uit Torhout. Het openbaar ministerie vorderde voor de spilfiguren 30 maanden gevangenisstraf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden.

De speurders beschikten over informatie dat een koppel vanuit hun woning in Torhout cocaïne, marihuana, speed en ketamine verkocht. Bij een huiszoeking werden in september 2019 ook effectief zes cannabisplanten en dertien zakjes van elk 1,1 gram cocaïne ontdekt. Het onderzoek bracht verder ook de betrokkenheid van twee neven van de man aan het licht. Ook twee beklaagden uit Wachtebeke en een man uit Beerse moesten zich voor hun aandeel in de drugshandel verantwoorden.

Niet op grote schaal

Alle beklaagden zijn 19 tot 26 jaar oud en hebben nog een gunstig strafblad. In die omstandigheden kon de procureur zich vinden in voorwaardelijke celstraffen van 15 tot 30 maanden. De verdediging benadrukte vooral dat er niet op grote schaal verkocht werd. De advocaten van de beklaagden drongen dan ook aan op opschorting of een werkstraf.

Twee advocaten hadden een confrater om uitstel laten vragen, maar dat verzoek werd afgewezen door de rechtbank. Uiteindelijk kwamen de advocaten toch zelf naar de zitting. Ze wierpen op dat ze onder andere door een quarantainemaatregel de zaak niet met hun cliënt hadden kunnen voorbereiden. “U kan niet verwachten dat alles hier helemaal normaal verloopt”, hield de voorzitter voet bij stuk. Alle zaken met aangehoudenen worden in principe gepleit, al worden de gedetineerden zelf niet naar de rechtbank overgebracht.

Volgens de advocaten werden hun rechten van verdediging duidelijk geschonden, maar ze besloten de zaak alsnog te pleiten. Een van hun droeg hierbij een mondmasker, uit vrees voor een coronabesmetting binnen zijn familie. Net als de verdediging van de meeste andere beklaagden vroegen ze om een strafopschorting, gekoppeld aan voorwaarden.

De rechtbank doet uitspraak op 20 april.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier