3.000 wandelaars palmen de vernieuwde Leieboorden in

Redactie KW

Met een druk op de gouden knop werden de vernieuwde Leieboorden officieel geopend. De ruim 5 jaar durende werken werden afgesloten met een sprookjesachtige wandeling met vuur, water en theater. “We geven de Leie terug aan de stad”, zegt burgemeester Alain Top.

De grote werken aan de Leie, die langer duurden dan de voorziene 4 jaar, zijn bijna voltooid. Op nieuwe aanplantingen en zitbanken, een vernieuwd fietspad en de nieuwe kade aan het bedrijf Geldof na, is alles afgewerkt. De werken brachten al die tijd veel stof en verkeershinder mee. Menig Harelbekenaar vergat dit met de feestelijke opening. Zo ook Donald Van Assche, Christa Debel, Eric Vandenbulcke en Martine Vandenbulcke.

3.000 wandelaars palmen de vernieuwde Leieboorden in

“De oevers en de boorden zijn mooi geworden. We wonen aan de Molenkant en hebben meer dan 2 jaar stof gegeten. We hebben het zien veranderen en het is prachtig geworden”, aldus Donald. “Soms daverde het door de trilling van de boorwerken, maar dat moet je erbij nemen” vertelt Martine. “Het zijn wel degelijk grote werken geweest met de nieuws sluis en de heraanleg van de boorden. Het is normaal dat er dan enige hinder ontstaat. Het zijn brede ruimtes die plaats bieden voor ontspanning”, zegt Eric.

“We zijn echt nieuwsgierig en wilden ter plekke zien wat er precies veranderd is. Het valt blijkbaar mee. We doen ook de wandeling mee”, besluit Eric.

3.000 wandelaars palmen de vernieuwde Leieboorden in

De stad Harelbeke en De Waterwegen wilden van de opening iets speciaals maken en kozen voor een belevingswandeling ‘Leieleute’ langs de nieuwe voetgangers- en fietserbrug, de Bloemmolenbrug, de Banmolens en de nieuwe vistrap. “Wij wonen aan de Gavers, het grootste watergebied van Harelbeke. We wilden zien wat de stad van dit watergebied gemaakt heeft. Ht is zeker geslaagd. we hopen wel dat er nog zitbankjes komen”, aldus Dorine die met echtgenoot Rudy en hun vrienden Chantal en Patrick afgeakt was naar de Leieoevers. “Het is een mooie sfeervolle wandeling.”

3.000 wandelaars palmen de vernieuwde Leieboorden in

Na de wandeling konden de toeschouwers terecht op het jaarlijkse receptie ‘Tegoare Nieuwjoare’, een organisatie van het stedelijk feestcomité in samenwerking met de stad Harelbeke. “De Leieboorden zijn mooi. De investering was het meer dan waard. De stad is goed bezig”, zegt Delphine Noppe, die vergezeld was van Jerzy Hostekint en Ingvild. “Het is leuk dat de nieuwjaarsreceptie hier plaats vindt. Het is hier beter dan op het Paretteplein.” Op Tegoare Nieuwjoare, waar naar schatting 750 mensen aanwezig waren, was onder meer Bart Kaëll te gast.

3.000 wandelaars palmen de vernieuwde Leieboorden in

(Peter Van Herzeele/foto’s LOO en GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier