27 strandposten aan onze kust krijgen kwaliteitslabel Blauwe Vlag

De vlaggen werden gehesen in Bredene door verschillende kustburgemeesters en schepenen. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

In Bredene werd ter hoogte van de Twins Club op Strandpost 1 vanmiddag de Blauwe Vlag gehesen in het bijzijn van Vlaams minister Zuhal Demir en heel wat kustburgemeesters- en schepenen.

Die Blauwe Vlag wordt toegekend aan zwemvijvers en jachthavens en ook aan stranden, die uitblinken in kwaliteit en duurzaamheid. Het label is niet alleen een teken van een goede waterkwaliteit, maar een locatie waaraan de vlag werd toegekend haalt ook een uitstekend op vlak van veiligheid, dienstverlening, toegankelijkheid en duurzaam management. In België kregen 12 zwemvijvers en 7 jachthavens eerder al het label. Nu krijgen ook 27 zones op onze stranden eenzelfde label toegekend.

Het hijsen van de vlag was een officieel moment in Bredene. Heel wat kustburgemeesters of schepenen waren erbij. Opvallende aanwezige was burgmeester Dirk De fauw (CD&V). Het was één van zijn eerste publieke optredens sinds het steekincident bijna twee weken geleden.

“Ik ben bijzonder blij om hier aanwezig te zijn. Deze morgen was ik nog in het AZ Sint-Jan om enkele hechtingen te laten verwijderen en nu sta ik hier op het strand in Bredene. Ik ben erg blij dat we met alle kuststeden- en gemeenten hebben kunnen samenwerken om tot dit resultaat te komen. Het Belgische strand was een leemte tussen Nederland en Frankrijk. Beide landen kregen het label een hele tijd geleden al toegekend. Ons land bleef wat achter, maar dat is bij deze opgevuld. De verwachtingen in ons land zijn heel hoog. Zeker nu heel wat mensen kiezen voor een vakantie in eigen land.”

Grote uitdagingen

Burgemeester van Bredene, Steve Vandenberghe (sp.a) onderstreepte nog maar eens het belang van een goede samenwerking met de kustburgemeesters. “Dit resultaat toont aan dat we met zijn allen op dezelfde golflengte zitten”, sprak hij. “De Blue Flag is erg belangrijk voor onze kust. Sommige toeristen zoeken specifiek naar een plaats met dit label. Onze kust verdient dit absoluut.”

Opvallende aanwezige was Brugs burgemeester Dirk De fauw, hier aan de praat met Vlaams minister Zuhal Demir.
Opvallende aanwezige was Brugs burgemeester Dirk De fauw, hier aan de praat met Vlaams minister Zuhal Demir.© JRO

Ook minister voor Omgeving en Toerisme, Zuhal Demir, was aanwezig. “De uitdagingen in ons land zijn heel groot als men spreekt over waterkwaliteit”, vertelt de minister. “De Blue Flag is goed voor ons biodiversiteitsverhaal. Het is een erkenning voor de vele inspanningen die we dagelijks allemaal samen leveren. Het kan niet dat onze buurlanden het label hebben en wij nog niet. Vanuit mijn bevoegdheid binnen Toerisme gaan we het label zeker mee op de kaart zetten.”

De Blauwe Vlag, of zoals het internationaal heet ‘Blue Flag’ wordt in ons land beheerd door GoodPlanet Belgium en ondersteund door Toerisme Vlaanderen en Aquafin. (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier