267 kinderen krijgen een cadeau dankzij ‘t Verschil

Sarah Verschelde is de drijvende kracht achter de Meense organisatie.© foto CLL
Sarah Verschelde is de drijvende kracht achter de Meense organisatie.© foto CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

2020 was voor iedereen een bikkelhard jaar maar vooral wie reeds te kampen had met kansarmoede werd het een jaar van pure ellende. Toch konden 267 kinderen uit Menen rekenen op een warme afsluiter dankzij ‘t Verschil en Make 2020 Great Again.

Sarah Verschelde (41), de drijvende kracht achter de Meense organisatie, reageert alvast enthousiast. “Toen ik vernam dat we zoveel kinderen gelukkig konden maken, was ik compleet van mijn melk.”

Armoede is een jammerlijke realiteit en ook kinderen kunnen zich hier steeds moeilijker tegen weren. Naar schatting 1 op 5 kinderen in het land leeft in armoede en kan niet ten volle genieten van het kind zijn. Make 2020 Great Again, een variatie op het razend populaire TV programma Make Belgium Great Again, besloot dan ook om verschillende acties op poten te zetten teneinde ieder kind toch van een kerstcadeau te kunnen voorzien.

“Via Beweging.Net Rekkem maakte ik kennis met de actie en ik vulde zonder aarzelen het aanmeldingsformulier in!” Sarah, die met ‘t Verschil al jaar en dag strijdt tegen armoede in Menen, kent de schrijnende toestanden die de problematiek met zich meebrengt. “De grootste hindernis is en blijft nog steeds dat er een enorm taboe over heerst. Wie arm is of niet rond komt, loopt daar niet mee te koop”, aldus Sarah.

Dan toch geen sisser

“Hulp zoeken is nog steeds een kwestie van die drempelvrees te overwinnen en helaas zijn kinderen hier nog steeds de grootste slachtoffers. Ze worden gestraft voor een toestand waar ze geen schuld aan hebben. We begeleiden met ‘t Verschil 88 gezinnen die allemaal samen 267 kinderen hebben. Het zijn gezinnen waar eten op tafel krijgen een dagelijkse strijd is, laat staan dat er ruimte is voor sint- of kerstcadeautjes.”

Al snel na haar aanmelding kreeg ze contact met de organisatie van het programma. “Ze gingen onze aanvraag bekijken en ons dan van het eventuele gevolg op de hoogte houden”, gaat ze verder. “Ik had er me ergens al bij neergelegd dat het op een sisser zou gaan uitdraaien, totdat ik uit het niets een e-mail ontving.”

“We hadden hen weten te overtuigen en we kregen 267 cadeaucheques van 50 euro, voor een waarde van 13.350 euro in totaal. Met die cadeaukaarten kan ieder kind naar de speelgoedwinkel trekken om er een mooi cadeau te kopen, voor velen onder hen het eerste stuk speelgoed in lange tijd dat ze zullen krijgen. We gaan nu ieder gezin persoonlijk gaan bezoeken om hen de kaarten te overhandigen”, vertelt Sarah.

Water naar de zee dragen

Het worden dus nog emotionele momenten maar toch is Sarah blij dat het taboe rond armoede steeds maar meer barsten toont. “Met ‘t Verschil zetten we ons dagelijks in voor gezinnen in nood maar vaak lijkt het wel alsof we water naar de zee dragen”, sluit ze af. “Van ondersteuning of erkenning is in veel gevallen geen sprake en willen we toch enige vorm van subsidie vragen, dan moeten we door een berg van administratie worstelen.”

Op die manier wordt het echte probleem naar de achtergrond verschoven en wordt het dan ook vaak wat miskend. “Wanneer dergelijke, nationale campagnes ons ondersteunen is dat niet alleen een enorme opkikker. Het toont ook aan dat er nog heel wat verborgen armoede is in Menen. Steun of niet, wij blijven ons inzetten voor hen die ons nodig hebben”, besluit Sarah.

(CLL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier