25-jarige winkel Shoe Kid’s organiseert feest met activiteiten op de Burg in Torhout

Kaat Deknock na precies 25 jaar Shoe Kid's: "We vieren op de Burg feest op het pleintje bij de winkel." © Foto JS
Johan Sabbe

Kinderschoenen. Kaat Deknock verkoopt ze, maar haar zaak staat er allang niet meer in. Integendeel, Shoe Kid’s bestaat van de maand precies vijfentwintig jaar en dus kan Kaat bogen op een schat aan ervaring. Ze wil het zilveren feest niet zomaar laten voorbijgaan en koppelt er op zaterdag 10 maart van 12 tot 18 uur een feest aan op ‘haar’ pleintje bij haar zaak op de Burg.

Kaat (57) woont in de Karel de Goedelaan, op wandelafstand van Shoe Kid’s. “Het lijkt de dag van gisteren dat ik hier in februari 1993 met mijn winkel op de Burg gestart ben”, zegt ze. “De tijd vliegt. Maar omgaan met kinderen houdt je jong. Ik ben van opleiding leerkracht lichamelijke opvoeding en heb eerst enkele jaren lesgegeven. Ook dat vond ik zalig. Bijvoorbeeld om jonge kinderen hun eerste koprolletje te leren.”

Pretlichtjes in de ogen

Kaat heeft haar winkelruimte zopas uitgebreid en een grondige facelift gegeven. “Alles is luchtiger geworden, gericht op de beleving”, zegt ze. “Zowel de kinderen als hun ouders moeten zich hier direct thuis voelen. Als ik de jongens of meisjes een paar passende schoenen kan adviseren en de pretlichtjes in hun ogen zie, dan bloeit mijn hart open.”

In de jaren tachtig bood de job van LO-leerkracht Kaat grote voldoening, maar in die periode was het niet gemakkelijk om voor dat vak een vaste opdracht te krijgen. Toen er op de Burg een handelsruimte vrijkwam, besloot ze het erop te wagen en met Shoe Kid’s van start te gaan, een speciaalzaak in kinderschoenen. “Ik heb schoenen voor kindjes vanaf pakweg negen maanden tot en met de tienerleeftijd”, zegt ze. “Plus ook een collectie schoenen voor volwassen dames die er graag wat sportief bijlopen. Maar de focus ligt op de kinder- en jeugdschoenen.”

Kaat biedt een enorme keuze aan schoenen in alle vormen en kleuren, zij het uitsluitend van Spaanse of Italiaanse makelij. “Die zijn iets duurder, maar van onberispelijke kwaliteit”, zegt ze. “Ik weiger om brol te verkopen. Jaarlijks bezoek ik beurzen in Milaan en Düsseldorf om er de nieuwste trends op te snuiven. De Vlaamse markt is totaal anders dan bijvoorbeeld de Italiaanse en dus krijg ik geregeld Italiaanse fabrikanten over de vloer die tips komen vragen om de voor ons land best passende modellen te maken. Sommige sandalen die je in het zuiderse Italië of Spanje vlot kunt dragen, krijg je in Vlaanderen nog aan de straatstenen niet verkocht (lacht). Ik ben er in alle bescheidenheid een tikkeltje trots op dat ik mee de collecties van die fabrikanten mag beïnvloeden.”

Clowns en suikerspin

Kaat heeft in vijfentwintig jaar een grote vakkennis opgedaan en voelt zich niet te beroerd om zich voor haar (jonge) klanten uit te sloven. “Ik val letterlijk en figuurlijk op mijn knieën om hen de juiste schoenen te passen en de beste service te bieden. Positief is dat onze winkel op zondagvoormiddag van 10 tot 12 uur open is. Op andere dagen is dat van 10 tot 12 en van 14 tot 18.30 uur, behalve op maandagvoormiddag.”

Het zilveren feest van zaterdag 10 maart van 12 tot 18 uur biedt grime, fun met de clowns Dippy en Doppy, levende tekenfilmfiguren zoals Mickey en Mini Mouse, lekkere suikerspinnen, popcorn en een chocoladefontein. Er is ook aan de ouders gedacht met de aanwezigheid van een baristabar.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.