25 jaar geleden stond de kerk van Schore in vuur en vlam: “Prachtige brand in het donker”

De kerk werd opnieuw opgebouwd, maar staat intussen leeg.© LC
De kerk werd opnieuw opgebouwd, maar staat intussen leeg.© LC
Paul Bruneel

25 jaar geleden, in de nacht van 13 op 14 juni 1996, werd het vredige Schore opgeschrikt door een hevige brand. De Onze-Lieve Vrouwekerk werd helemaal in de as gelegd. Heel wat waardevolle kerkschatten gingen in de vlammen op. Tien jaar na dit vreselijke gebeuren werd de kerk opnieuw ingewijd. Marc De Jonghe was brandweercommandant op het moment van de brand. Hij herinnert zich de brand nog als was het gisteren.

“Het kan raar klinken als ik dit zeg, maar het was een prachtige brand in het donker met gensters die naar boven waaiden. Er waren geen gewonden en er was ook geen gevaar voor omwonenden. Het was ook een makkelijke brand om te blussen, alleen was er enorm veel water nodig want de hele kerk stond in vuur en vlam”, blikt Marc De Jonghe terug. “Het is natuurlijk altijd erg als een gebouw wordt vernield door een brand. En hier gingen ook nog een aantal kerkschatten verloren waaronder twee waardevolle schilderijen uit de 17de eeuw.”

De Middelkerkse brandweer werd opgeroepen door de politie die een oproep had gekregen van buurtbewoners. “We hadden een vergadering voor de jeugdbrandweer in Leffinge toen we opgeroepen werden. We zijn meteen met alle materiaal vertrokken. Al van ver konden we al de vlammen zien. Het was een felle uitslaande brand en we hebben toen meteen de hulp van het korps uit Nieuwpoort gevraagd”, zegt Marc.

In een mum van tijd stond het schip van de kerk in brand

Het vuur bleek ontstaan in het midden van de toren. “Net toen wij de kerkdeur openden, viel de zware torenklok door alle verdiepingen heen naar beneden. Hierdoor werd de kerk als het ware een schoorsteen. De stofophopingen die er al jaren lagen, explodeerden door het contact met het vuur. De vlammen kregen vrij spel en het enige wat we nog konden doen was blussen zonder meer. In een mum van tijd stond heel het schip van de kerk in brand. Je moet ook weten dat de kerk geen nieuw gebouw meer was en dat er bijvoorbeeld ook geen brandvrije deuren waren.”

Dorpsschool

De brandweer bluste acht uur lang om het vuur in bedwang te krijgen. Ondertussen vielen de brokstukken naar beneden. Van de kerk die dateerde van 1924-1925 bleven enkel zwartgeblakerde buitenmuren over. Alleen de sacristie bleef gespaard. De inwoners van Schore waren er het hart van in. De eucharistievieringen, vonden daarna jarenlang plaats in het dorpsschooltje. In het voorjaar van 2001 was de torenspits afgewerkt, maar de kerk stond nog in de stellingen en het duurde nog tot in 2006 voor de kerk opnieuw in gebruik werd genomen. De bisschop van Brugge kwam op 3 september 2006 de kerk opnieuw officieel inwijden.

Marc De Jonghe.© LC
Marc De Jonghe.© LC

De kerk van Schore was indertijd vooral gekend omwille van de unieke kruisweg in de zijramen in antiek Engels glas en oude schilderijen waar onder De aanbidding van de herders, de verheerlijking van Maria en Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans. Heel wat mensen kwamen ook naar de kerk om de heilige Blasius te vereren om kwaaltjes bij mens en vee te voorkomen.

Ontwijding

Vandaag, 25 jaar na de hevige brand, staat de kerk van Schore leeg en zijn er geen misvieringen meer. De Onze-Lieve Vrouwkerk van Schore wacht hetzelfde lot als de kerken van Sint-Pieterskapelle en Leffinge: een ontwijding. De kerk zal dan worden aangewend voor andere doeleinden. Maar de herinnering aan die nacht van 13 op 14 juni 1996 blijft bij de Schorenaars in het geheugen gegrift.