25 jaar Astratec: van eenmanszaak tot bloeiend bedrijf

© Foto Kurt
Bram Vanlerberghe

Astratec, het bedrijf van Joost Levrouw, is 25 jaar jong. De Lichterveldenaar stampte het bedrijf, dat zich specialiseert in machinebouw en las- en snijtoepassingen, alleen uit de grond, maar kan nu rekenen op een trouw team werknemers.

Wat een kwarteeuw geleden begon in een omgebouwd varkenshok in de Oude Bruggeweg is een kwarteeuw later uitgegroeid tot een bloeiend bedrijf in de Lichterveldse industriezone dat werk biedt aan tien werknemers. Het bedrijf laat zich inspireren door en ondersteunt het project van de gemeenschapseconomie: het principe dat handelen als goede burger gunstig is voor het bedrijf en de maatschappij. Daarnaast wordt een beduidend deel van de winst doorgestort aan derdewereldprojecten. Mensvriendelijk zakendoen staat centraal binnen het bedrijf. “Op huwelijksreis met mijn vrouw (wijlen Monika De Coninck, red.) hadden we projecten bezocht in Brazilië. De rijke fabrieken deelden er met de armen. Dat is de reden waarom ik met een onderneming ben gestart: om te kunnen delen met de armen”, stelt zaakvoerder Joost Levrouw, die is afgestudeerd als industrieel ingenieur.

bouw atelier

In 1999 begon de bouw van het atelier in de Industrielaan. Op vandaag telt het bedrijf tien mensen. “We streven ernaar om een langetermijnrelatie op te bouwen. Zowel met de mensen in het bedrijf als met de klanten. Mensen graag zien, moet daarbij centraal staan. Tevreden klanten en werknemers komen op de eerste plaats. Het leuke is dat we ondertussen proberen om geld te verdienen. In de begindagen was dat nog heel vooruitstrevend. Nu heb je al meer bedrijven die daar aandacht aan schenken, maar toen was dat onbestaande. Toen was je een buitenbeentje. Een bedrijf geeft een waarde aan een maatschappij. Je moet plezier beleven aan de job. Anders kom je beter niet werken.”

Lokaal kopen

“De verhuis naar de Industrielaan? Die was noodzakelijk omdat de boerderij waar we huurden, verkocht werd. Het was geen bewuste keuze om in Lichtervelde te blijven. We woonden met ons gezin graag in Lichtervelde. Het is centraal gelegen in West-Vlaanderen en ik keek toen nog niet verder dan Vlaanderen. Nederland, Frankrijk en Duitsland zijn de verste landen. Ongeveer 80 procent van onze afzetmarkt ligt in Vlaanderen. Als er hier werk is, waarom moet je ver rijden? Ook voor het milieu. Ik koop ook graag lokaal. Je ondersteunt je eigen economie en je verliest veel minder tijd. En we hebben een mooi klantenbestand.”

Kortom: Joost Levrouw is een tevreden zaakvoerder. “We genieten van ons werk. Technisch gezien zitten we aan de top in Vlaanderen met het soort projecten dat we uitvoeren. We kunnen de moeilijkste dingen aan. Dat doe ik graag. Het is mijn hobby. Zo voelt het nog aan. De boekhoudkundige beslommeringen doe ik minder graag, maar dat moet ook gebeuren. En ook de gemeente denkt mee met de lokale ondernemers. Als ze kunnen, zullen ze niet dwarsliggen. Dat heb ik alvast nog nooit ervaren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier