24-jarige Heulenaar met autisme breekt potten met creatieve keramiek

Theo Devriendt is autist, maar vooral artiest, want hij is op zijn 24ste al een heuse expert in het draaien van kleipotten, en het bedienen van de keramiekoven.© KDS
Theo Devriendt is autist, maar vooral artiest, want hij is op zijn 24ste al een heuse expert in het draaien van kleipotten, en het bedienen van de keramiekoven.© KDS
Carlo Herpoel
Carlo Herpoel Medewerker KW

Theo Devriendt (24), is autistisch maar zeker niet beperkt in creativiteit. Integendeel! Hij is een krak in zijn vak. Theo draait spelenderwijs potten. Iedere creatie maakt hij met volle overgave. Potten draaien, maakt Theo blij. Hij is autist maar vooral ook artiest.

Theo werd geboren in Brugge op 9 mei 1997. Hij woont nu in de Peperstraat in Heule. ‘School’ was voor Theo een groot probleem. Type 9 (voor kinderen met autisme) bestond toen nog niet. Hij kwam in het Buso terecht, waar hij als gevoelige jongen met interesse voor kunst – en dan vooral keramiek – tussen jongeren met gedragsproblemen terecht kwam. Het was er letterlijk ‘overleven’. Nu wordt Theo begeleid door Groep Ubuntu x 8K. Als begeleid werker geeft hij het beste van zichzelf in de Tarterie op de Grote Markt. Veerle – zijn werkgever – weet perfect hoe zij met mensen met autisme moet omgaan. Via zijn jobcoach kan hij binnenkort misschien ook aan de slag bij Mister Spaghetti, maar hiervoor is het wachten op het einde van corona. “Ik heb ASS. Daar is niets ergs aan. Het is gewoon een stukje van mijn hoofd dat anders denkt”, vertelt Theo.

Als kind was Theo gefascineerd door exclusieve yachten, peperdure auto’s en privéjets. “Ik verzamelde onder andere foto’s, brochures, posters en ging naar garages, vliegvelden en havens kijken. Het was grappig toen mammie en ik naar een Porsche-garage reden. Ze keken allemaal raar als we met ons Renaultje aankwamen”, vertelt Theo lachend. Maar deze hobby moest plaats maken voor zijn nieuwe passie: keramiek. Keramiek is voor Theo inderdaad meer dan een hobby.

En toen kwam klei

Voor Theo is augustus 2010 een mijlpaal in zijn leven. Hij zwom toen voor de derde keer de volle 4 kilometer van Damme naar Brugge. Voor de start liep hij met zijn pluspapa Jan nog even op de kunstmarkt in Damme. “Ik zag daar voor het eerst iemand potten draaien. Ik wou er meteen naartoe. Het fascineerde me enorm hoe men uit een klomp klei een pot kon draaien”, vertelt Theo. “Jan vroeg of ik dat ook wilde doen, maar verwittigde me dat er ook vaak iets kan breken of mislukken”. Via een vriendin van mammie Annie kwam Theo in het vrijetijdsatelier SUEVA in Zwevegem terecht. “Daar had ik voor het eerst voeling met klei. Ik leerde er potten draaien. Soms kwam ik thuis met mijn haar vol klei”, zegt Theo. “Potten draaien, is niet eenvoudig. Bij het draaien, moet je baas zijn over de klei en niet andersom. Potten draaien, is een leerproces. Het lukt niet in één, twee, drie. “ Zes maanden later ontdekte Theo een koopje op tweedehands. “Er stond een draaischijf te koop in de Ardennen. “Niets kon mij tegenhouden om deze draaitafel te bemachtigen. Kort daarna vonden we ook een tweedehandsoven.”

Zijn eerste mislukking

De eerste bak was een ontgoocheling van formaat. “Toen ik na het bakken de deur van de oven opende zag ik dat alles gebroken was. Ik riep luid: ‘IK BEN FAILLIET’. De oorzaak: beginnersfouten en geen ervaring met de oven. Maar onder de deskundige begeleiding van Jan komen we dat niet meer tegen”, vertelt Theo. “Jan is de specialist in het vullen van de oven en is het wakend oog over het bakproces. De oven openen, blijft spannend. Het is dan erop of eronder, gelukt of mislukt. Je moet een goede keramiekoven hebben die betrouwbaar is. Mijn eerste oven was dat niet. Ondertussen heb ik een computergestuurde keramiekoven en zijn veel problemen van de baan. Je hebt meer en betere controle en ik kan veel preciezer werken. Volgens Tjok Dessauvage is mijn oven de Rolls-Royce van de keramiekovens. Tjok Dessauvage is een internationaal befaamd keramist. Ik kreeg ooit de kans om een namiddag in zijn atelier in Sint-Eloois-Winkel door te brengen. Daar heb ik inzicht gekregen in het draaien, de goeie basisbeginselen.” In de zomer van 2018 vloog Theo heel alleen met een vliegtuig, richting Carcassonne om er een keramiekkamp te volgen. In de nabije toekomst wil hij ook nog ‘Raku’ leren, een speciale techniek in de keramiekwereld.

Sculpturale touch

“In de toekomst ga ik op zoek naar vernieuwing. Nu wil ik een stap verder gaan in het draaiproces. Ik wil de creaties een sculpturale touch geven. Het lijkt me een mooie uitdaging. Ik volg het laatste jaar keramiek aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Kortrijk. Als eindwerk maak ik een servies met een persoonlijke artistieke invalshoek, met een hoek af. Ik kan niet meer leven zonder mijn keramiek, klei is mijn beste vriend”, besluit Theo Devriendt.

Regelmatig houdt Theo Devriendt een tentoonstelling met vernissage. Wil je op de hoogte blijven van Theo, zijn keramiek en tentoonstellingen dan kan je hem volgen op Instagram https://www.instagram.com/theodevriendt/ en op zijn Facebookpagina https://www.facebook.com/theo.devriendt