Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) werd vorig weekend ingelicht door de kersverse rector van het Europacollege, de Italiaanse Federica Mogherini. Na het onrustwekkende nieuws riep hij meteen de crisiscel bijeen.

"Uit de vele extra tests die werden uitgevoerd zijn nog 24 positieve tests voortgekomen", maakt burgemeester Dirk De fauw nu bekend. "Dat is natuurlijk een hoog besmettingspercentage, zeker vergeleken met de rest van de Brugse bevolking. Er wordt nu aan specifiek contactonderzoek gedaan voor de leerlingen van het Europacollege. De vele tests gebeurden overigens dankzij de Brugse huisartsenkring, die hiervoor de capaciteit verhoogd heeft. Van de 350 leerlingen van het Europacollege zijn er weliswaar nog 47 niet getest."

En dat betekent dat ze allemaal nog tot 4 oktober in quarantaine moeten. De Nationale Veiligheidsraad schroefde die periode woensdag terug naar één week, maar in samenspraak met de rector blijft die langere periode voor de studenten gelden. De lessen gebeuren online en de studenten mogen enkel naar buiten om boodschappen te doen. Iets waar de politie zeer strikt op zal toezien. "Het is in het belang van henzelf en alle Bruggelingen dat ze dat strikt toepassen", zegt de burgemeester. "Daarom zal de politie een oogje in het zeil houden. En overtredingen zullen niet getolereerd worden."

In totaal werden 300 van de 350 leerlingen woensdag op één dag getest. De anderen waren nog niet toegekomen of verlieten Brugge nog voor de quarantainemaatregel. Volgende week zullen alle studenten opnieuw getest moeten worden. "We zitten vrijdag samen om te bespreken hoe we dat praktisch zullen doen", aldus de burgemeester. "Zij zouden namelijk allemaal opnieuw op dezelfde dag getest moeten worden. En dan zou kunnen blijken dat studenten die nu negatief testten toch nog positief testen. Het wordt hoe dan ook nog een hele denkoefening. Maar het toont nog maar eens aan dat het virus overal kruipt waar het de kans krijgt."

Toch zal Brugge niet donkerrood kleuren op de coronakaart van ons land. De studenten zijn namelijk niet in de Breydelstad gedomicilieerd en worden dus niet in die cijfers opgenomen.

(PDV/AD/TL)

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) werd vorig weekend ingelicht door de kersverse rector van het Europacollege, de Italiaanse Federica Mogherini. Na het onrustwekkende nieuws riep hij meteen de crisiscel bijeen. "Uit de vele extra tests die werden uitgevoerd zijn nog 24 positieve tests voortgekomen", maakt burgemeester Dirk De fauw nu bekend. "Dat is natuurlijk een hoog besmettingspercentage, zeker vergeleken met de rest van de Brugse bevolking. Er wordt nu aan specifiek contactonderzoek gedaan voor de leerlingen van het Europacollege. De vele tests gebeurden overigens dankzij de Brugse huisartsenkring, die hiervoor de capaciteit verhoogd heeft. Van de 350 leerlingen van het Europacollege zijn er weliswaar nog 47 niet getest."En dat betekent dat ze allemaal nog tot 4 oktober in quarantaine moeten. De Nationale Veiligheidsraad schroefde die periode woensdag terug naar één week, maar in samenspraak met de rector blijft die langere periode voor de studenten gelden. De lessen gebeuren online en de studenten mogen enkel naar buiten om boodschappen te doen. Iets waar de politie zeer strikt op zal toezien. "Het is in het belang van henzelf en alle Bruggelingen dat ze dat strikt toepassen", zegt de burgemeester. "Daarom zal de politie een oogje in het zeil houden. En overtredingen zullen niet getolereerd worden."In totaal werden 300 van de 350 leerlingen woensdag op één dag getest. De anderen waren nog niet toegekomen of verlieten Brugge nog voor de quarantainemaatregel. Volgende week zullen alle studenten opnieuw getest moeten worden. "We zitten vrijdag samen om te bespreken hoe we dat praktisch zullen doen", aldus de burgemeester. "Zij zouden namelijk allemaal opnieuw op dezelfde dag getest moeten worden. En dan zou kunnen blijken dat studenten die nu negatief testten toch nog positief testen. Het wordt hoe dan ook nog een hele denkoefening. Maar het toont nog maar eens aan dat het virus overal kruipt waar het de kans krijgt."Toch zal Brugge niet donkerrood kleuren op de coronakaart van ons land. De studenten zijn namelijk niet in de Breydelstad gedomicilieerd en worden dus niet in die cijfers opgenomen.(PDV/AD/TL)