23 ton kroonkurken voor het goede doel

We herkennen Filip Delbeke, Ruth Missiaen, Sylvie Eggermont en Carl Vandeghinste. © XC
Xander Cottens
Xander Cottens Videojournalist

Vzw Zebrapad zamelde in drie containers langs de Heirbaan maar liefst 23 630 kilogram aan kroonkurken in. De opbrengst gaat naar het centrum voor medische genetica van het UZ Gent en zal gebruikt worden om het onderzoek te steunen naar de behandeling van de bindweefselaandoening EDS.

Zaterdagnamiddag omstreeks 14.30 uur waren al twee containers tot de top gevuld met kroonkurken. Onder het afdak van de tweedehandskledingwinkel langs de Heirbaan stonden nog tientallen zakken vol met kroonkurken.

“Een derde container hebben we bijbesteld. We hadden gerekend op minstens één volle container en een tweede goed vol, maar we hadden nooit gedacht aan drie containers”, vertelt Sylvie Eggermont (36), bezieler van Zebrapad vzw. Een moeder uit Lichtervelde heeft samen met haar twee kinderen een zevental zwarte tonnen en 17 zakken van elk 17 kilo aan kroonkurken naar Anzegem gebracht.

“Sommige mensen kwamen van nog verder. ‘Een Ton Voor Lisa’, een organisatie uit Antwerpen, had maar liefst 2.200 kilogram aan kroonkurken mee. We zijn dus heel tevreden, niet alleen voor het geld dat de kroonkurken zullen opbrengen, maar ook om de erkenning van de ziekte”, aldus nog Sylvie, die zelf lijdt aan het Ehlers- Danlos Syndroom, een bindweefselziekte.

Recyclage

Vorig jaar werd meer dan 6 ton kroonkurken opgehaald, goed voor meer dan drie miljoen kroonkurken. Voor de ingezamelde kroonkurken wordt een bepaalde som gegeven door het recyclagebedrijf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier