22ste Westhoekrally voor mountainbikers in en rond Lo

WTC Julius Caesar hoopt op een succesvolle editie van de 22ste Westhoekrally voor mountainbikers. (foto gf)
Redactie KW

WTC Julius Caesar organiseert op zondag 6 oktober in Lo al voor de 22ste keer de Westhoekrally voor mountainbikers. Ook nu zorgt de wielertoeristenclub voor een gevarieerd parcours. De deelnemers kunnen kiezen uit verschillende afstanden.

De organisatoren probeerden om zoveel mogelijk offroadwegen in het parcours op te nemen en zijn daar in deze toch wel vlakke regio goed in geslaagd.

“Voor deze mountainbiketocht werd speciaal toestemming gevraagd aan verschillende landbouwers en eigenaars om eenmalig te mogen passeren over hun privégronden”, zegt Partrick Vermeulen van WTC Julius Caesar. “Ook het Agentschap Natuur en Bos (ANB) werd nauw betrokken bij de organisatie van deze tocht met enkele mooie unieke doorsteken als resultaat.”

De eerste edities van de Westhoekrally startten aan garage-carwash Declerck in Lo en vonden plaats rond de kerstperiode. Daarna werd uitgeweken naar café Edelweis in Pollinkhove en vervolgens keerde de club opnieuw terug naar garage Declerck. Sinds enkele jaren is het polyvalent sportterrein achter de brandweerkazerne in Lo de vaste startplaats van de Westhoekrally. Ondertussen is ook de datum van de mountainbiketocht vervroegd naar begin oktober.

IJzerbroeken

“De verhuizing naar het polyvalent sportterrein was meteen een schot in de roos en is ook dit jaar de startplaats”, gaat Patrick Vermeulen verder. “Het is een prachtige locatie met warme douches, een mooie afspuitstand en tal van andere voordelen. Ook het vervroegen van deze rit naar één van de eerste in het winterseizoen zorgt ervoor dat de rijomstandigheden nog heel goed zijn in tegenstelling tot vroeger toen het dikwijls een echte modderrit was. Zo hebben we nu de mogelijkheid om langs paden te rijden waar je in normale omstandigheden nooit voorbij komt zoals de unieke IJzerbroeken.”

Het parcours werd de voorbije jaren geoptimaliseerd. “Waar vroeger het slijk je soms om de oren vloog, durven we nu garanderen dat er geen slijkstroken meer aan te pas komen”, zegt Patrick Vermeulen. “Maar het wordt toch een kuitenbijter. Er zitten opnieuw een paar nieuwe pittige stukjes in het parcours. Dit jaar trekken we niet door Eversam, maar dit is door een minstens evenwaardig nieuw stukje vervangen.”

Unieke offroadwegen

De organisatoren stippelden vier verschillende trajecten uit zodat er voor elk wat wils is. “We doorkruisen onze 4 deelgemeenten Lo, Noordschote, Reninge en Pollinkhove, maar pikken op het langste traject ook nog een stukje van Woumen, Merkem, Boezinge en Zuidschote mee”, licht Vermeulen al een tipje van de sluier.

De deelnemers kunnen kiezen uit afstanden van 56 kilometer (met 67,8% offroad), 48 kilometer (met 64 % offroad), 38 kilometer (met 60 % offroad) en 29 kilometer (met 42,8 % offroad). Het offroad-gedeelte bestaat uit landwegen, kerkwegels, jaagpaden, boswegels, grasstroken, gravel en kasseien. Voor elk wat wils dus.

“Veel van die stroken zijn uniek omdat het de enige mountainbikerit is die deze regio doorkruist”, geeft Patrick Vermeulen nog mee. “Er zijn op alle afstanden trouwens twee uitgebreide bevoorradingen voorzien en kort voor de aankomst wacht de deelnemers nog een speciale verrassing. Na de rit krijgt iedereen nog een boterham met beleg. We hopen dat de voorbereidingen van de vele vrijwilligers zich zal uiten in een succesvolle, zonnige editie met veel tevreden mountainbikers.”

Starten kan tussen 7.30 en 10.30 uur. Deelnemen kost 4 euro voor vergunninghouders en 6 euro voor niet-aangesloten mountainbikers. (KVCL)

Meer info: Patrick Vermeulen, 0478 58 32 53.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier