22 West-Vlaamse gemeenten subsdidiëren herbruikbare luiers, Brugge niet

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Brugge wil voorlopig geen budget vrijmaken om herbruikbare luiers en incontinentiemateriaal te stimuleren. 22 andere West-Vlaamse gemeenten doen dit wel.

Gemeenteraadslid Karin Robert (Groen) hield tijdens de Brugse gemeenteraad op dinsdag 1 september een pleidooi voor herbruikbare luiers: “Al 120 Vlaamse gemeenten subsidiëren dit, in West-Vlaanderen 22 gemeenten. Brugge kan als centrumstad niet achter blijven. Daarnaast kan de Stad dit ook stimuleren in de kinderopvanginitiatieven en zorginstellingen. Jammer genoeg is dit nu nog te weinig het geval. Als ouders zelf wasbare luiers willen meebrengen naar een Brugse crèche, maar toch 2 euro moeten betalen voor de niet-hernieuwbare luiers die er worden gebruikt, klopt er iets niet. Daarmee wordt het gebruik van wasbare luiers ondergraven.”

“Gedurende de luierperiode van één kind wordt er gemiddeld 1000 kilo niet tot moeilijk recycleerbaar restafval geproduceerd. Wasbare luiers bieden een alternatief voor de wegwerp-variant en komen niet of minder snel op de afvalberg terecht. De initiële kost bij de aankoop van een startpakket wasbare luiers is echter een financiële drempel voor veel jonge ouders. Daarom vraag ik dat de stad deze pampers subsidieert. Een financiële stimulans zal Bruggelingen aanzetten om ze te gebruiken”, aldus Karin Robert.

Incontinentie

De politica wijst ook op het toenemend gebruik van luiers door ouderen; “Ook personen die incontinentiemateriaal nodig hebben, gebruiken vaak wegwerpartikelen. Als gevolg van de snel groeiende groep ouderen kan er verwacht worden dat de afvalstroom van incontinentiematerialen nog aanzienlijk zal groeien in de komende jaren. Het is daarom belangrijk niet alleen een oplossing te vinden voor de afvalstroom afkomstig van luiers, maar ook voor de afvalstroom afkomstig van incontinentiemateriaal.”

Schepen Minou Esquenet (CD&V) antwoordde: “Een beleid voeren is keuzes maken, dit financieren is momenteel niet haalbaar. Maar het OCMW wil ouders in haar crèche wel sensibiliseren.”

Ervaringsdeskundige Mieke Hoste (SP.A) van crèche Pietje Pek stelde: “Een aantal ouders begint ermee, maar ze houden het amper een jaar vol.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier