22.000 minder luiers op afvalberg dankzij Pinkeltje

Kinderdagverblijf Pinkeltje is helemaal overtuigd van het nut van de herbruikbare luier. V.l.n.r. ouder Wouter Dumoulein met Lucie, Isabel Lambert van Washcot, Aurore Comeine met Renée en Ingrid Soubry met Tyler. (foto SLW)
Stefaan Lernout

Ze zijn goed voor het milieu en de kinderen worden er sneller zindelijk door: kinderdagverblijf Pinkeltje is helemaal gewonnen voor het gebruik van herbruikbare luiers. Daarom zijn ze er nu ook volledig op overgeschakeld. Leverancier Washcot haalt wekelijks de vuile luiers op en brengt meteen een lading verse mee. Zo belanden jaarlijks 22.000 luiers minder op de afvalberg.

Bij herbruikbare luiers denk je misschien nog wel aan veiligheidsspelden en een lange rij witte katoenen doeken die aan de waslijn hangen te drogen. Dat beeld is gelukkig al een tijdje achterhaald, Pampers en andere kunststoffen luiers zijn een zegen. Met hun eigen nadelen, want die luiers kunnen slechts eenmaal gebruikt worden en dat zorgt voor een enorme afvalberg. Bovendien zorgt het comfortabele gevoel ervoor dat kinderen later – soms te laat – zindelijk worden. Een alternatief dat meer en meer opgang vindt, ook in Wevelgem bij onder meer kinderdagverblijf Pinkeltje, zijn de herbruikbare luiers van Washcot.

Aurore Commeine van Pinkeltje is alvast een grote voorstander. “We zijn volledig overgeschakeld op herbruikbare luiers van Washcot in onze crèche. De ouders betalen 0,28 euro per luier, Washcot komt eenmaal per week langs met een lading verse luiers en neemt de vuile mee om te wassen. De kinderen gaan ‘s avonds naar huis met een verse luier en komen ‘s anderendaags weer toe met een verse luier die wij meegeven. Ouders hoeven dus geen luiers meer te kopen voor de crèche en zo gooien we jaarlijks ongeveer 22.000 luiers minder op de afvalberg.”

De luiers zijn voorzien van drukknopen zodat ze hermetisch sluiten. “Ze sluiten even perfect aan als een andere luier”, getuigt Wouter Dumoulein, papa van Lucie. “We hebben zelf de indruk dat ze er beter door slaapt.”

Vroeger zindelijk

“We zijn gestart met particulieren, maar ondertussen leveren we wekelijks aan 50 kinderdagverblijven”, zegt Isabel Lambert van het Roeselaars bedrijf. “We halen de containers wekelijks op, bij het wassen komen geen chloor of chemicaliën te pas. Dit concept is ontegensprekelijk goed voor het milieu.”

Aurore hoef je niet te overtuigen. Pinkeltje is dan ook helemaal overgeschakeld naar de herbruikbare luier.

“En er is nog een voordeel”, weet ze. “Omdat de kinderen hun plas of stoelgang beter voelen, hopen we dat ze sneller zindelijk zullen worden. Sowieso zetten wij sterk in op bewustmaking van kinderen door hen te wijzen op hun plas en stoelgang. Vanaf babyleeftijd tonen we hun luier tijdens het verschonen en benoemen we wat ze hebben gedaan. Zo worden hun taal en begrip gestimuleerd en zullen ze sneller de link begrijpen tussen hun plas of stoelgang en hoe deze te voelen, begrijpen en uiteindelijk ook hoe deze te controleren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier