https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

21 procent van de West-Vlaamse bedrijven wil activiteiten binnenkort weer opvoeren

Volgens Voka West-Vlaanderen moet werken in veilige omstandigheden nog meer aangemoedigd worden. © Davy Coghe
Olivier Neese

Dat zegt Voka West-Vlaanderen, die opnieuw een grote enquête organiseerde onder zijn leden. “Een eerste teken van herstel, maar werken in veilige omstandigheden moet nog meer aangemoedigd worden.”

De coronacrisis slaat grote wonden bij de West-Vlaamse ondernemers. Dat blijkt uit de wekelijkse ‘corona-enquête’ van Voka West-Vlaanderen. “Bijna negen op tien bedrijven ziet zijn omzet kelderen, zowat één op de drie bedrijven ligt volledig stil of kampt met een omzetverlies van meer dan 75%”, zegt algemeen directeur Bert Mons.

Eerste teken van herstel

Maar er komt stilaan licht aan het einde van de tunnel. Het aantal bedrijven dat omzetverlies lijdt of tijdelijke werkloosheid aanvraagt, groeit nog steeds maar niet meer zo sterk. Ongeveer 21% van de ondernemers overweegt om de activiteiten binnen de komende twee weken weer op te voeren. “Dit lijkt op een eerste teken van herstel en dit binnen de wettelijke voorschriften van social distancing en met respect voor alle noodzakelijke gezondheidsmaatregelen”, aldus Bert Mons.

Maar dit betekent ook dat 79% nog niet zal heropstarten of de activiteiten kan opvoeren. “Achter deze cijfers zitten veel verhalen van ondernemingen die niet verder kunnen, omdat hun klanten of leveranciers ook stilliggen of omdat medewerkers ziek zijn. De coronacrisis heeft bijna heel onze economie aangetast. Zelfs bij de essentiële bedrijven zegt twee op tien problemen te ondervinden met de toelevering.”

“We doen een warme oproep aan iedereen om te helpen en te werken waar het kan om het economisch herstel mogelijk te maken”

Volgens Voka West-Vlaanderen moet werken in veilige omstandigheden nog meer aangemoedigd worden. “We doen een warme oproep aan iedereen om te helpen en te werken waar het kan om het economisch herstel mogelijk te maken. Dat is de enige garantie om onze gezondheidszorg te ondersteunen, een inkomen voor iedereen te voorzien en onze economie niet nog meer schade toe te brengen.”

“Vakbonden zijn terecht bezorgd over de gezondheid van de medewerkers, maar ook bedrijfsleiders zijn dat. Bedrijven moeten er alles aan doen om hun personeel in alle veiligheid te laten werken en moeten daarop aangesproken worden als ze de regels zouden overtreden. Maar daarentegen oproepen om massaal thuis te blijven van het werk is onverantwoord. Laat ons nu ook op economisch vlak samen aan hetzelfde zeel trekken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten