Heel wat vluchtelingen proberen via de haven van Zeebrugge in het Verenigd Koninkrijk te geraken. Om dat probleem te counteren is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni een strafbaar feit geworden. Bij herhaaldelijk binnendringen, riskeren ze een dagvaarding voor de correctionele rechtbank en kunnen ze zelfs aangehouden worden. Voorheen konden vluchtelingen enkel vervolgd worden voor hun illegaal verblijf in ons land. Drie Indiërs en twee Iraniërs kregen woensdag drie maanden celstraf voor illegaal verblijf. Twaalf andere vluchtelingen kennen hun straf op 16 november.

Daarnaast werden in totaal 21 vluchtelingen beticht van het binnendringen in de haven van Zeebrugge. De verdediging vroeg begrip voor de precaire situatie van hun cliënten en drong aan op opschorting van straf. "Die mensen willen alleen maar naar Groot-Brittannië in de hoop op een beter leven", aldus meester Maxime Van Winkel.

Enkele Indiërs vroegen de vrijspraak voor indringing. "Mijn cliënt was al in Brussel op een voertuig gestapt. Hij was er zich dus niet van bewust dat hij het havengebied binnendrong", aldus meester Nadia Lorenzetti. Ook in deze zaken doet de rechter uitspraak op 16 november.

(Belga)