20ste KSA Ten Briel quiz was de laatste voor de huidige samenstellers: “Gevestigde waarde geworden”

Harald Vergauwe en Georg Schuermans, de samenstellers van de KSA Ten Briel quiz. (foto Tom Brinckman) © Tom Brinckman
Stefaan Reuse
Stefaan Reuse Medewerker KW

Afgelopen zaterdag vond de 20ste editie van de KSA Ten Briel quiz plaats. Voor Harald Vergauwe en Georg Schuermans, de samenstellers van het eerste uur, was het tijd om de fakkel door te geven aan de jongere generatie.

“Normaal is het voor Harald en ik de laatste geweest,” zegt Georg als we hem eens de vragen mogen stellen. “Of toch niet? Er staat zeker een komma achter. Of er ook een punt achter staat ben ik zelf nog niet helemaal uit. Het voelt toch een beetje als een kindje afgeven. Wij zijn beiden al een tijdje weg uit KSA Ten Briel. Maar normaal gaan twee jongere oud-leiders de quiz wel verder zetten.”

De quiz is in 2001 ooit gestart als een activiteit voor de Hernieuwers en de ouders van de leden. Vooral om weg te blijven van de traditionele kaartavonden. Op die eerste quizavond waren er 15 ploegen, op het toppunt vonden maar liefst 67 ploegen de weg naar de KSA.

“Vandaag zijn er 42 ploegen ingeschreven. We willen niet opscheppen, maar we zijn ondertussen toch een gevestigde waarde in het Brugse quizlandschap. We zien steeds een mooie mix van vrienden die sporadisch eens aan een quiz deelnemen, families maar evengoed de doorgewinterde quizzers die in het ganse circuit deelnemen. Een uitschieter is de ploeg Clio, zij hebben aan alle edities deelgenomen.”

Dat we de quiz nu uit handen geven, voelt een beetje als een kindje afgeven

“Het atypische van onze quiz is het gebruik van heel wat beeld- en geluidsfragmenten”, gaat Georg verder. “Dat is vooral de verdienste van Harald, die er specialist in is. We bleven ons vooral uitdagen om origineel te blijven. Het is niet altijd evident om een leuke invalshoek en vragen te blijven verzinnen.”

“Maar de eerste vraag voor de volgende editie werd dikwijls al tijdens de avond zelf genoteerd. Door te kijken wat de deelnemers leuk vonden en door de feedback die we kregen. Of het soms te moeilijk is geweest? Een ronde met de vlaggen van de Belgische provincies in de vorige editie was bijvoorbeeld een struikelblok voor velen. We probeerden de balans te vinden, zodat het voor iedereen doenbaar is. Voor jong en oud. Maar ook voor niet KSA-ers en mensen van buiten Brugge.”

De editie van 2021 werd gewonnen door quizploeg Tik tak tetteke pak, met 164 punten (80,00%), gevolgd door De Noesters (155 punten, 75,6 %) en Timboek One (154 punten, 75,12%).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.