20ste editie van Agro-Expo in Roeselaarse Expohallen met recordaantal standhouders

De voorstelling van Agro-Expo werd niet toevallig gehouden in Tomco, het gloednieuwe serrebedrijf langs de Rijksweg. © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

De 20ste editie van Agro-Expo wordt nog grootser dan alle voorgaande. Een recordaantal deelnemers en een nieuwe megatent naast de Expohallen zijn daar niet vreemd aan. Dit jaar wordt de focus gelegd op de jonge land- en tuinbouwers.

Wat 40 jaar geleden begon in twee beuken van de Roeselaarse expohallen, omvat nu de volledige expo en twee tenten. De veetent is al langer een bekend gegeven op dit tweejaarlijks event, dit keer komt er nog een megatent van 3.000 vierkante meter bij.

De oorzaak daarvan is simpel. “Met 170 standhouders breken we alle records. Er zijn ook een 35-tal nieuwkomers en dat is natuurlijk ook toe te juichen. Over de drie dagen – zaterdag 25 tot en met maandag 27 januari – verwachten we een 20.000 bezoekers”, aldus voorzitter Rik Vanwildemeersch.

Die bezoekers kunnen natuurlijk urenlang rondstruinen tussen de diverse standen, maar de organisatoren van de vzw Agro-Vlaanderen hebben gezorgd voor een overvol programma. Daarbij natuurlijk de vertrouwde elementen zoals de koe-parade met een 100-tal koeien en een aparte categorie voor melkveedieren die al meer dan 60.000 liter melk hebben gegeven. Nieuw dit jaar is dat studenten van de Vlaamse landbouwscholen ook jongvee mogen presenteren. Ook dat wordt door een jury onder de loep genomen. En er is ook de veiling van dieren, met zelfs twee embryopaketten van een Nederlandse topkweker.

De Andere Kip

Per sector is er ook aandacht voor de actuele thema’s met ook telkens de jonge land- en tuinbouwers in de kijker. Voor de kippensector gaat de focus uit naar het demoproject ‘De Andere Kip’, waar bij de kweker zich terdege bewust toont van het dierenwelzijn en het milieu-aspect van het bedrijf. In de tuinbouw focust men tijdens het Agro Young Event op cybersecurity en crowdfunding. Voor de varkenssector richt men de aandacht op de te voeren afzetstrategie.

Agro Expo lokt naast veel standhouders ook een pak volk. Daarom wordt om de parkeerproblematiek het hoofd te bieden gewerkt met een shuttledienst vanop de parking van de Reo Veiling naar de Expo toe.

Agro Expo op zaterdag 25, zondag 26 en maandag 27 januari in de Roeselaarse Expohallen. Tickets (10 euro voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar gratis) via agro-expo.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier