2018 in 18 beelden: Jaaroverzicht

Wat is voor jou het strafste beeld van het jaar? We vroegen het op onze redactie aan 18 nieuwsjagers en -makers. Hun antwoord zorgt voor een opvallend jaaroverzicht.


Een front van bootjes

2018 in 18 beelden: Jaaroverzicht
© Jan Gheysen

Jan Gheysen, hoofdredacteur: “Er waaide een kille wind, die vrijdag de 29ste juni, aan de kust. Over 21km kustlijn vormden 6.000 vrijwilligers twee aan twee met een speciaal bootje het Waterfront. De bootjes waren getagd met de naam van een gesneuvelde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Talloze vrijwilligers brachten er ook een boodschap aan voor een verdraagzame vredevolle toekomst. Na het Lichtfront, het Woordfront en het Kraterfront was dit Waterfront de finale van de GoneWest-herdenking 100 jaar na de Eerste Wereldoorlog. Koning Filip en koningin Mathilde waren erbij, de koning gaf het startsein en Radio Gaga-duo Joris Hessels en Dominique Van Malderen presenteerden het Waterfront. Het werd – net zoals de andere ‘fronten’ – een ingetogen performance die indruk maakte op de deelnemers én op toeschouwers.”

De tranen van Francesco

2018 in 18 beelden: Jaaroverzicht
© Joke Couvreur

Jos Remaut, adjunct-hoofdredacteur: “Zeven weken voor de verkiezingen kreeg de jongste burgemeester van ’t land een depressie. Op doktersbevel moest Francesco Vanderjeugd eerst luisteren naar zijn eigen lichaam en dus werd het een campagne in mineur. Ondertussen lekte ook uit dat er mogelijk een wisselmeerderheid in de maak was om hem van de troon te stoten… De tranen rolden dan ook over zijn wangen toen Francesco van zijn vriendin Justine vernam dat hij met zijn Open VLD de absolute meerderheid had veroverd! Staden kleurt nu als enige gemeente in West-Vlaanderen helemaal blauw.”

Hete zomer in Langemark

Deze foto is niet meer beschikbaar in ons archief.

Jeroen Laseure, eindredacteur: “De bekendste schepen van het land. Zo mocht Frank Gheeraert uit Langemark-Poelkapelle zichzelf enkele weken noemen nadat beelden opdoken van een naaktfeestje in zomerbar La Brasa. De schepen diende klacht in en de politie slaagde erin om de maïsfotograaf te ontmaskeren. Eind dit jaar verdwijnt Frank Gheeraert van het politieke toneel, maar hij zal altijd verbonden blijven aan de beelden in de zomerbar.”

Een geluk in Jabbeke

2018 in 18 beelden: Jaaroverzicht
© Davy Coghe

Ilse Naudts, reporter:Transmigranten gingen in Jabbeke op zoek naar basisvoorzieningen. Ze vulden flessen water aan bereikbare buitenkraantjes, deden de vaat tussen de vissen in vijvers, sliepen op graven of weggedoken in de bosjes. Hun gsm’s laadden ze op waar ze een vrij stopcontact vonden. De elektriciteitskast aan het kerkhof werd vergrendeld, de snelwegparking tijdelijk afgesloten en de vluchtelingen verdwenen uit het straatbeeld… Waar zoeken ze nu het geluk?”

Sprotje: van speelbar tot solidariteit

2018 in 18 beelden: Jaaroverzicht
© Tom Vanderghinste

Olaf Verhaeghe, eindredacteur: In de oven gestoken en gebruikt als speelbal van een dronken jongeman. Wat de Kortrijkse kattin Sprotje in juni overkwam, wens je niets of niemand toe. Het kleine zwarte poesje overleefde de mishandelingen en bracht een indrukwekkende golf aan solidariteit op gang.”

De tranen van een bloemist

2018 in 18 beelden: Jaaroverzicht
© Kurt Vandemaele

Mieke Verhelle, nieuwsmanager: “Bloemist Ghislain. Intussen kent heel Vlaanderen de weekhartige bloemist uit Kortrijk. Door wegenwerken op de Pottelberg zat de man financieel aan de grond. Doordat hij geen krak is in administratie, liep hij enkele subsidies mis. Onze reporter ving eind oktober zijn tranen in een filmpje en meteen kwamen solidariteitsacties op gang. Iedereen kocht bloemen bij Ghislain Deschoemaeker. Een crowdfunding bracht ruim 20.000 euro op. En nadien bleef hij steun krijgen van andere zelfstandigen. Een decorateur vernieuwde de winkel, zijn bestelwagen kreeg een upgrade en hij kreeg coaching op vlak van marketing. Zelfs de politiek beloofde om voortaan meer ondersteuning te bieden aan handelaars tijdens wegenwerken.”

Het staatsieportret van Wim Lybaert

2018 in 18 beelden: Jaaroverzicht
© Davy Coghe

Bart Casteleyn, nieuwsmanager: “We zien wieder wreed goed te verstoan. Gerrit Callewaert uit Bavikhove stond al lang op de barricaden, maar hij krijgt daar nu steun van Wim Lybaert uit Brugge. De sympathieke buschauffeur met de groene vingers mag zich sinds 28 november de allereerste West-Vlaamse Ambassadeur noemen. Kzien preus lik fjirtig, waren zijn eerste woorden als excellentie. En wieder zien ook nog preus wi. Op Wim en toch ook een beetje op zijn officieel staatsieportret. Genomen in de minuut tussen de podiumceremonie en het dessert van Dominique Persoone. Het haalde de frontpagina én dit jaaroverzicht. Mohowzeg!

Rellen in de Rodenbachstraat

2018 in 18 beelden: Jaaroverzicht
© Stefaan Beel

Thomas Dubois, eindredacteur: Op zaterdag 19 mei ontaardde een herdenkingsmars ter nagedachtenis van de 27-jarige Lamine Bangoura, die stierf na een uithuiszetting, in een ware veldslag tussen relschoppers en politie. De optocht was aanvankelijk een vreedzaam initiatief om meer duidelijkheid te krijgen over de doodsoorzaak van Lamine, maar al snel bleek dat heel wat van de deelnemers met slechte bedoelingen naar Roeselare afzakten. Oproerpolitie, waterkanon, gesneuvelde ruiten,… Het zijn beelden die je normaal in steden zoals Brussel of Parijs verwacht, maar niet in mijn anders zo rustige Rodenbachstad.”

Brugse Walvis

2018 in 18 beelden: Jaaroverzicht
© BELGA

Niels De Boysere, eindredacteur: “Met ruim 370.000 waren ze, de bezoekers die dit jaar naar de Brugse Triënnale kwamen. Tot midden september waren de kunstwerken te bewonderen in de Brugse binnenstad. Aan het Jan van Eyckplein stond met Skyscraper, The Bruges Whale van de New Yorkse ontwerpstudio StudioKCA, zeg maar het pronkstuk. De Walvis vestigt de aandacht op de universele vervuiling en het overmatig gebruik van plastic. Toeschouwers langs de Spiegel- en Spinolarei vertoefden er alvast graag. Of ze dan ook even stil stonden bij de wereldlijke vervuiling laat ik in het midden. Een ding is zeker, de Brugse Walvis is niet meer zo Brugs… In december verhuisde Skyscraper immers naar Utrecht.”

10.000 jaar aan levenslessen

2018 in 18 beelden: Jaaroverzicht
© Davy Coghe

Olivier Neese, reporter:Oe komt da daj gie zo oed gekommen ziet? Die vraag stelden we in juni aan honderd West-Vlaamse eeuwelingen, in de hoop te weten komen waarom er nergens zo veel honderdjarigen wonen als in onze provincie. Toegegeven: de ene keer moesten we dat al wat luider vragen dan de andere keer, maar we kregen telkens een overtuigend en passioneel antwoord én bijhorend levensverhaal terug. Met fonkelende ogen en een guitige lach. Zoals bij de 104-jarige Bertha Decleer, die de cover van onze bijlage 100×100 sierde. Van haar en acht andere eeuwelingen moesten we intussen afscheid nemen, maar hun verhaal zullen we niet snel vergeten.”

Ippon voor Dedecker

2018 in 18 beelden: Jaaroverzicht
© Luc Cassiman

Matthias Feyen, eindredacteur:Dit is een absolute strike. Zelf drukte hij het uit in bowlingtermen, wij hielden het op 14 oktober bij: ippon voor Jean-Marie Dedecker. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktokber behaalde de gewezen judocoach een absolute meerderheid met 14 van de 25 zetels. Echtgenote Christine Dehaemers deelde uiteraard mee in de vreugde… Er volgde nog een lange nacht, met veel emoties en nog meer bier.”

Dé slow der slows

2018 in 18 beelden: Jaaroverzicht
© Stefaan Beel

Sandra Rosseel, chef KW Weekend: “De slow is met uitsterven bedreigd, kregen we dit jaar te horen, maar op KW Danst eind juni werd het tegendeel bewezen. Honderden verliefde koppeltjes, toevallige danspartners én West-Vlaamse excellenties dansten een uur lang op de Roeselaarse markt. Onder leiding van ceremoniemeester Luk Alloo waagden ook de Vlaamse minister Hilde Crevits en Bart Tommelein zich samen aan een tegelplakker, al moest die laatste wel even wachten tot Hilde Crevits uitgedanst was met de Roeselaarse burgemeester Kris Declercq. Hoogtepunt van KW Danst was natuurlijk het moment waarop Du van Peter Maffay door de luidsprekers weerklonk. Dé slow der slows volgens de West-Vlamingen.”

Geen schijn van een kans

2018 in 18 beelden: Jaaroverzicht
© Laurens Kindt

Laurens Kindt, reporter: “Een mooie toekomst als slagerszoon, aanstormend politiek talent, graag gezien door iedereen. Björn De Vrieze (29) uit Schuiferskapelle had het allemaal. Tot zijn liefdesrivaal Jordy V.S. (24) er op 1 mei met zijn kruisboog een definitief eind aan maakte. Op het assisenproces zullen de wetsdokter en de wapendeskundige een halve dag uitleg geven over de precieze doodsoorzaak, maar op de reconstructie van de moord op 19 juni zagen we dit alles samenkomen in één beeld. Die ene foto maakte alles duidelijk: Björn maakte geen schijn van een kans.”

Voetbalhoofdstad Brugge

2018 in 18 beelden: Jaaroverzicht
© Davy Coghe

Tim Vansteelandt, nieuwsmanager: “Brugge kroonde zich in 2018 tot de absolute voetbalhoofdstad van België. Cercle pakte op 10 maart de titel in eerste klasse B en de bijhorende promotie naar eerste klasse, wat op 21 april voor een groot groen-zwart volksfeest in de binnenstad zorgde. Een kleine maand later pakte Club Brugge voor de tweede keer in drie jaar de titel in de Jupiler Pro League. Dat zorgde voor een tweede voetbalfeest in de Breydelstad. Ondertussen liggen de titelvieringen al even achter ons, maar met een voorlopige tweede en elfde plaats voor Club en Cercle is die Scone nog altijd dé voetbalhoofdstad bij uitstek.”

Ook koningin valt voor Kortrijkse hockeyheld

2018 in 18 beelden: Jaaroverzicht
© BELGA

Wouter Vander Stricht, chef Sport: “Omdat we van oudsher al veel sport keken op de Nederlandse tv, was de WK-finale niet de eerste hockeywedstrijd die wij integraal volgden. Maar wel de eerste die we met zoveel emotie beleefden. Bij de winnende shootout van Kortrijkzaan Arthur De Sloover gingen we mee uit ons dak. De videoref – die bestaat al wat langer dan de VAR in het voetbal – temperde onze euforie. De Red Lions wonnen niettemin nog verdiend en onze gedachten gingen ook uit naar mama Nathalie Gerniers, die ons 14 dagen eerder honderduit had verteld over haar zoon. Een hockeyfamilie pur sang. Elitair? Vergeet het! En dat was ook te zien aan de ontwapenende manier waarop Arthur De Sloover met koningin Mathilde een babbeltje sloeg.”

Spaghetti voor Linde, de Flandrien en De Mekerie

2018 in 18 beelden: Jaaroverzicht
© Wouter Meeus

Dries Bernaert, eindredacteur: “Yves Lampaert was zonder twijfel een van de figuren van afgelopen jaar. De boerenzoon uit Ingelmunster leerde ons niet alleen ‘skarten’, hij kende sportief ook een fantastisch seizoen. De Flandrien van het jaar is ook het toonbeeld van realisme. Na zijn zege in Dwars door Vlaanderen nodigde de Belgisch kampioen StuBru-gezicht Linde Merckpoel uit om met zijn vrienden van trainingsgroep De Melkerie een spaghetti te gaan eten in de Carlito in Tielt. De presentatrice ging op dat aanbod in en dat leverde uiteraard een bomvolle wielerkroeg op.”

Een compleet kippenvelmoment

2018 in 18 beelden: Jaaroverzicht
© BELGA

Arjan Desante, eindredacteur: “Tijdens mijn jaren op de sportredactie had ik verscheidene interviews met Koen Naert en geloof me, het is gewoon een sympathieke topkerel. Koen Naert is uitermate bescheiden en kreeg zijn succes helemaal niet cadeau, zo kreeg hij destijds zelfs geen topsportcontract in Vlaanderen en moest hij bij de Waalse federatie aankloppen. Op 12 augustus kroont hij zich in een kampioenschapsrecord tot Europees kampioen op de marathon. Zijn emoties aan de finish maakten het kippenvelmoment compleet.”

Op naar de tweehonderdste Koerse

2018 in 18 beelden: Jaaroverzicht
© MVW

Cedric Tack, eindredacteur: “Voor mij als rasechte Waregemnaar is dit het beeld van het jaar en dit om twee redenen: het 11-jarige Franse toppaard Taupin Rochelais startte als outsider en ligt hier – voor wie goed kijkt – nog een beetje achter, maar de grijze hengst heeft op 28 augustus geschiedenis geschreven. Door hier voor de vierde keer op rij de 4.600 meter lange Grote Steeple Chase van Vlaanderen te winnen. Maar ook omdat de 57-jarige fotograaf Piet Eggermont (man in korte broek), die van zijn zevende present is op Waregem Koerse, toen zijn gouden Waregem Koerse-jubileum vierde. Piet wil er graag nog 29 (!) bijdoen, want hij wil de tweehonderdste editie meemaken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.