200 truckers willen Tristan verrassen na tiende hartoperatie

Tristan is, net als zijn hele familie, gek van vrachtwagens.© GF
Tristan is, net als zijn hele familie, gek van vrachtwagens.© GF
Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

De Kloosterstraat in Leke wordt op zondag 10 januari overspoeld door trucks. Maar liefst 200 vrachtwagens komen er een bezoekje brengen aan Tristan Geneyn (6), het jongetje dat ondertussen al tien hartoperaties achter de rug heeft. “De steun is echt te gek voor woorden. We krijgen kaartjes van over de hele wereld”, reageren de ouders Glenn Swaenepoel (31) en Delilah Geneyn (29).

Tien hartoperaties heeft de jonge Tristan al achter de rug, waarvan de laatste op 1 december 2020. “Hij heeft linkerhartkantfalen en een afwijking aan de hartkleppen”, vertelt zijn vader Glenn Swaenepoel. “Die eerste jaren moest Tristan voortdurend op en af naar het Universitair Ziekenhuis in Leuven. De ene keer moest hij daar enkele dagen blijven, dan weer eens enkele weken… Op een bepaald moment zat zelfs de professor met de handen in het haar. ‘Ik kan alleen nog maar een prototype plaatsen’, vertelde hij ons. ‘Als dat niet lukt, dan weet ik het ook niet meer.’ Dat zijn woorden die hard binnenkomen. Gelukkig lukte dat wel, tot voor kort dus.”

“Zo’n anderhalve maand geleden begonnen we op te merken dat er iets aan de hand was”, pikt mama Delilah in. “Tristan was zwak, at niet meer, klaagde over pijn overal. We zijn meteen naar het ziekenhuis getrokken en werden doorgestuurd naar Leuven. Daar is hij op 1 december ook geopereerd. Tristan herstelt nu relatief goed. We hopen dat alles nu voor een tijdje achter de rug is.”

“In een vrachtwagen voelt Tristan zich als een kind in een snoepwinkel”

“In principe zou hij met deze hartkleppen voor de rest van zijn leven verder moeten kunnen, al durven we dat niet te luid te zeggen”, vervolgt Glenn. “Het zijn metalen kleppen. Mocht zijn lichaam die plots beginnen afstoten, dan hebben we weer een probleem. Al mogen we daar nu niet te veel aan denken. Tristan heeft ook een pacemaker en die zal binnen vijf jaar wel nog vervangen moeten worden.”

Terug naar school

Ondertussen probeert het gezin van Tristan de draad van het gewone leven opnieuw op te pikken. Deze week ging de jonge kerel voor het eerst sinds de operatie opnieuw naar school. “Hij wist dat de kerstvakantie gedaan was en wou per se terug naar school”, vertelt Delilah. “We hadden daarvoor ook toelating gekregen van de professor, maar al na de eerste dag voelde Tristan de weerbots. Hij had pijn en was erg moe. Daarom hebben we beslist om hem vanaf woensdag terug thuis te houden.”

Tristan Geneyn (links) met zijn ouders Glenn en Delilah, zus Fay en broertje Djaxx.© GF
Tristan Geneyn (links) met zijn ouders Glenn en Delilah, zus Fay en broertje Djaxx.© GF

“We proberen Tristan een zo normaal mogelijk leven te geven”, pikt Glenn in. “Normaal had hij nu in het eerste leerjaar moeten zitten, maar door zijn gezondheidsproblemen moet hij zijn derde kleuter nog eens opnieuw doen. Toen Tristan anderhalve maand oud was, had hij tijdens een operatie ook een hartstilstand. Het gevolg daarvan is dat er een witte glans op zijn hersenen lijkt te liggen. Maar volgens de professor is hij nog te klein om uitspraken te doen over wat dat eventueel voor gevolgen zou kunnen hebben.”

Kaartjes en geschenken

Om de kleine Tristan een hart onder de riem te steken, lanceerde zijn meter Madison Geneyn (20) begin december een oproep via sociale media om kaartjes op te sturen. De respons was overweldigend. “Het is echt té gek”, lacht Glenn. “We krijgen zaken toegestuurd vanuit de hele wereld: Duitsland, Nederland, Zweden, de Verenigde Staten… Ik alleen al kreeg op Messenger 5.000 berichten! We kregen meer dan 1.000 kaartjes en ook nog heel wat geschenken, terwijl er eigenlijk alleen maar gevraagd werd om kaartjes op te sturen. We zijn iedereen ontzettend dankbaar, ook mijn familie en schoonfamilie. Zij stonden altijd klaar om ons te helpen en om Tristan overal naartoe te brengen. En natuurlijk zijn we ook Madison erg dankbaar, want zij heeft die oproep gelanceerd.”

200 trucks

De grote apotheose van die oproep volgt nu zondag, want dan staat een truckrun met maar liefst 200 vrachtwagens op het programma. “Er wordt gestart in Zottegem”, legt Madison uit. “Daarna sluiten er nog vrachtwagens aan op de snelwegparkings in Drongen en Jabbeke en via de afrit Middelkerke rijden de trucks nadien naar Leke. Het initiatief komt van Davy Van den Bossche uit Zottegem. Ik had mijn oproep in enkele Facebookgroepen van vrachtwagenchauffeurs geplaatst en plots stuurde Davy mij een berichtje dat hij graag een truckrun wou organiseren. Ik had zelf ook al met dat idee gespeeld, maar wist eerlijk gezegd niet hoe ik eraan moest beginnen.”

Madison Geneyn, de meter van Tristan, plaatste een oproep online om kaartjes te sturen. Daar werd massaal gehoor aan gegeven.© GF
Madison Geneyn, de meter van Tristan, plaatste een oproep online om kaartjes te sturen. Daar werd massaal gehoor aan gegeven.© GF

“Het is eigenlijk ongelooflijk dat een onbekende dat voor ons wil doen”, beseft Glenn. “We zijn ook blij dat alle gemeenten hiervoor de toestemming gegeven hebben, want het is toch een moeilijke periode met de coronamaatregelen. Vrachtwagens zijn de passie van onze hele familie. Mijn vader heeft tot zijn 75ste met een oplegger gereden en zelf ben ik ook chauffeur. Ook Madison wil nu graag terug naar school om met de vrachtwagen te kunnen rijden. Dat is haar droom. Ik neem Tristan soms mee en dan voelt hij zich echt als een kind in een snoepwinkel. Later wil hij ook heel graag truckchauffeur worden.”

Voor Tristan wordt het zondag een grote verrassing. “Hij weet het eigenlijk nog niet”, verklapt zijn moeder. “We hebben hem verteld dat er een drietal vrachtwagens zal komen. Maar we proberen hem natuurlijk wel wat voor te bereiden, zodat hij niet te hard schrikt. Zelf meerijden zal wellicht niet lukken door de coronamaatregelen. Met zijn gezondheidstoestand moeten we toch wel extra hard opletten. Ook op school draagt hij altijd een mondmasker. Hij is wellicht de enige, maar we hebben toch wel wat schrik dat hij besmet zou geraken.”