200 eerste vaccins toegediend aan zorgverleners eerste lijn in vaccinatiecentrum Veurne

© (Foto MVQ)
© (Foto MVQ)
Redactie KW

Zaterdag was de ‘dry run’ gepland om te testen of de hele vaccinatieprocedure op wieltjes zou lopen in het vaccinatiecentrum in Furnevent Veurne, maar het werd meteen een ‘wet run’. Onverwacht werden de eerste 200 AstraZeneca-vaccins geleverd en die werden zaterdagnamiddag meteen toegediend aan een aantal zorgverleners eerste lijn en veiligheidspersoneel.

In het vaccinatiecentrum Furnevent zullen zo’n 66.000 inwoners uit de gemeentes Alveringem, Veurne, De Panne, Koksijde en Nieuwpoort van de eerstelijnszone Westkust&Polder worden gevaccineerd.

Peter Roose, burgemeester van Veurne was erbij en legt uit: “Zaterdagmiddag is de vaccinatiecampagne officieel gestart met een succesvolle wet run en een vliegende start waarbij 200 mensen hun eerste prik met het AstraZeneca-vaccin kregen. Dit bevestigt de goede samenwerking tussen de vijf gemeentes, de Eerstelijnszone Westkust & Polder en de Huisartsenkring IJzerstreek & Westkust.”

Om 14 uur kreeg Anja Van der Veken als eerste persoon in Furnevent haar vaccin en 3,5 uur later waren er 200 bezoekers ingeënt. Zorgverleners uit de eerste lijn (artsen, verpleegkundigen, tandartsen, kinesitherapeuten …) en veiligheidspersoneel kregen hun eerste dosis van het AstraZeneca-vaccin. De tweede prik is voorzien in mei (zo’n 3 maanden later).

Op vijf weken tijd hebben de lokale besturen van Alveringem, Veurne, De Panne, Koksijde en Nieuwpoort evenementenhal Furnevent, onder leiding van algemeen coördinatoren Ann Mouton en Stephan Wydooghe, helemaal omgebouwd tot een performant vaccinatiecentrum. De inrichting doet denken aan de inrichting van een luchthaven: het is de bedoeling dat iedereen er moeiteloos zijn weg vindt, met voldoende duidelijke affiches op sleutelpunten. Er zijn vier verschillende werkgroepen (personeel, communicatie, logistiek en populatiemanagement), waarin medewerkers van de 5 gemeentes, de Eerstelijnszone en Huisartsenkring samenwerken. Deze werkgroepen zorgen voor een efficiënte werking. Ann Mouton neemt de rol als centrumleider van dit vaccinatiecentrum voor haar rekening.

100 prikken per uur

Burgemeester Peter Roose: “Als alle vaccins op tijd worden geleverd zijn we hopelijk tegen oktober rond. Maar het zou zeker sneller kunnen als er daar wat meer schot in de zaak kwam. Het vaccinatiecentrum is ingericht met vier vaccinatielijnen die voor de duidelijkheid nog eens allemaal in een andere kleur worden aangegeven. Mensen melden zich aan met hun oproepingsbrief of de sms die ze hebben gekregen en hun identiteitskaart op de vermelde datum en tijdstip. Indien dat niet past kunnen ze via een link een ander moment aanvragen. Bij het binnenkomen wordt ieders temperatuur gemeten, dan melden de bezoekers zich aan in de juiste vaccinatielijn. In de anamneseruimte worden enkele vragen gesteld in verband met medicatiegebruik of mogelijke allergische reacties. Daar is ook een arts aanwezig voor een eventuele tweede controle, want er wordt zeker niet lichtzinnig overgegaan tot vaccineren! Iedereen krijgt ook uitleg over het vaccin. In de volgende ruimte wordt de prik gegeven en je krijgt ook onmiddellijk de bevestiging voor de afspraak voor de tweede dosis. Er zijn telkens twee stoelen voorzien: de tweede stoel is voor een mantelzorger of begeleider voor mensen met een beperking. Er wordt gevaccineerd in 4 lijnen en met 8 prikpunten. Daardoor kunnen we vlot 100 bezoekers per uur verwerken. De doorlooptijd, tussen aanmelding aan het onthaal en registratie na het plaatsen van de prik, is slechts 4 minuten. Daarna verblijf je als bezoeker nog 15 minuten in de wachtruimte.”

Er zullen dagelijks zo’n 30 medewerkers actief zijn die in drie shiften werken. Zij begeleiden de bezoekers vlot doorheen de hele procedure. Zo zijn er helpende handen op de parking, aan het onthaal, bij de anamneseruimte, in de vaccinatie- en de wachtruimte. Achter de schermen bereiden apothekers de vaccins. Extra medewerkers zijn nog altijd welkom. Zij kunnen zich aanmelden via www.helpdehelpers.be en binnenkort zullen specifieke vacatures worden aangeboden op de website www.jobs.furnevent.be .

Om de vlotte bereikbaarheid te garanderen wordt begin volgende week beslist welke voorstellen zullen worden toegepast. “In elk geval zal er een shuttlebus worden ingezet die de busreizigers vervoert tussen de stations van Koksijde en Veurne en het ziekenhuis AZ West”, zegt burgemeester Roose. “Maar we bekijken ook of we belbushaltes kunnen inzetten op de parkings voor een aantal deelgemeentes uit de 5 gemeentes. Voor zittend of liggend vervoer zouden we een beroep kunnen doen op de firma Deroo, die gespecialiseerd is in ziekenvervoer. We zullen ook voor extra bewegwijzering zorgen.”

Het vaccinatiecentrum Furnevent bewees vandaag er helemaal klaar voor te zijn! Nu is het wachten op de vaccins.

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier