20-jarige vraagt straf met uitstel voor ‘nachtmerrie voor alle moeders’

De jongeman kleineerde zijn moeder.©Kittisak Jirasittichai / EyeEm Getty Images/EyeEm
De jongeman kleineerde zijn moeder.©Kittisak Jirasittichai / EyeEm Getty Images/EyeEm
Redactie KW

Een 20-jarige Oostendenaar vraagt in beroep een straf met uitstel voor de onmenselijke behandeling van zijn eigen moeder, dit gedurende een jaar lang. “Ik heb goed nagedacht en naar mezelf gekeken: ik schaam mij kapot.”

Om alles te bewijzen had de radeloze vrouw geluidsopnames gemaakt van de razernijen van haar zoon. Zo bleek onder andere dat hij zijn moeder uitschold voor kankerhoer en debiel wijf, meestal vooraf gegaan door een f-woord. Door de tirades had de vrouw last van oorsuizingen. Maar de jongeman eiste ook vaak geld. Het ging bijvoorbeeld om geld voor een nieuwe gsm, nadat hij zijn oude gsm woedend stuk had geslagen.

In maart 2019 moest de vrouw door de hele situatie opgenomen worden op de psychiatrische afdeling. Haar zoon begon haar echter te bestoken met telefoontjes. Toen een verpleegster vroeg om zijn moeder rust te gunnen, stond hij na enkele minuten in het ziekenhuis om de verpleegsters te bedreigen met zijn motorhelm. Hij rochelde toen ook in het gezicht van een verpleegster.

Op een andere keer stuurde hij zijn moeder om frieten, maar bij haar thuiskomst bleek de bestelling niet naar zijn zin te zijn. Hij gooide daarop de frieten in het rond en eiste dat zijn moeder nieuwe zou gaan halen.

Psychiatrische behandeling

In eerste aanleg werd hij veroordeeld tot 37 maanden effectieve celstraf. In beroep vraagt zijn advocate een straf met uitstel met onder meer een psychiatrische behandeling. Het openbaar ministerie gaat daarmee akkoord, maar wel met een residentiële opname. “Dit is een nachtmerrie voor elke moeder: zo geterroriseerd worden door haar eigen bloed, in haar eigen huis. Sterker nog, de nachtmerrie begon pas wanneer ze wakker werd. Jij: genadeloos, mama: radeloos”, klonk het. “Het moet vernederend geweest zijn voor haar om zelf naar de politie te moeten stappen om daar te vertellen wat jij allemaal met haar deed. Het gebod zegt: vader, moeder zult gij eren. Er staat niet ‘kleineren’.”

Toch gaf de procureur-generaal een gunstig advies voor een straf met uitstel. “Je bent nog jong, er kan aan gewerkt worden, maar dan wel met een lange residentiële opname.”

De jongeman heeft naar eigen zeggen spijt: “Ik heb goed nagedacht en naar mezelf gekeken: ik schaam mij kapot!” Uitspraak op 5 mei. (OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.