20 jaar Familial wordt eerste concert voor dirigent Dries: “We hebben gekozen voor een best-of uit 20 jaar Familial”

Op de foto zien we Nele boury, Kim Callewaert, Dries Delaplace, Tom Dewulf, Veerle Castrique, Willy Parmentier, Nathalie Blootacker en Lore Dewulf. (foto )
Redactie KW

Nu zaterdag 20 november speelt de Koninklijke Harmonie St.-Cecilia hun jaarlijks concert uitzonderlijk in de kerk van Nieuwkerke en niet in de zaal Familial, zoals eerder voorzien was.

“Omwille van de huidige coronamaatregelen hebben we met het bestuur besloten om het concert te laten doorgaan in de kerk. Daar is het dragen van een mondmasker ook verplicht. Na het concert nodigen we het publiek graag uit in de Familial om bij een drankje nog wat na te kaarten. Bij het binnengaan van de zaal vragen wij om het Covid Safe Ticket aan te bieden”, aldus Dries Delaplace. Het wordt voor hem hoe dan ook een bijzondere avond. “20 jaar geleden was ik aandachtige toeschouwer toen de harmonie hun eerste concert speelde in de Familial, door de stijgende coronacijfers zal ik nu mijn eerste concert als dirigent spelen in de kerk.” In de maand juni van de voorbije zomer startte de harmonie opnieuw de repetities op na een lange inactiviteit. “Meteen stonden de repetities in het teken van ons concert dat we linkten aan 20 jaar Familial. Het is onmogelijk om alle stukken van de laatste 20 jaar te brengen, dus kozen we voor een best-of.” De harmonie nodigt ook nu weer een zanger uit. Dit keer is dat Manuel Haustraete, die recent in Nieuwkerke kwam wonen en spontaan op zoek ging naar een muziekvereniging. “We konden mekaar vlug vinden en kijken uit naar onze eerste samenwerking.”

Uniek aan het verhaal is dat alles gerealiseerd werd door eigen muzikanten en medewerkers

Geschiedenis

Het verhaal van zaal Familial gaat terug tot 1954 toen de feestzaal werd geopend met een groot bal en een cinemavoorstelling. Toen de harmonie in 2001 de zaal in gebruik kreeg, was de zaal in vervallen toestand. “Het dak van de inkom was afgebroken net als de toiletten. In de zaal zelf had het jarenlang binnen geregend”, herinnert toenmalig voorzitter Marc Heyman zich nog heel goed. Hij ging na de aankoop van de zaal advies vragen bij Rik en Dirk Steppe om er een art nouveau zaal van te maken. De grote werken gebeurden in de zomer van 2001. “Toen begonnen we met de schilderwerken. De onderkant van de muren en het balkon werden bekleed met houten rolluiken. Die waren in overvloed te vinden op het containerpark. Gelukkig voor de harmonie waren er in oktober nog twee stakingsdagen, zodat iedereen zich kon vrijmaken om alsnog de deadline te halen. We konden immers niet langer in ons lokaal boven de bank, toen het Gemeentekrediet, blijven omdat de verwarming stuk was. Op 17 november speelden we onze jaarlijks Ceciliaconcert in deze zaal. Uniek aan het verhaal is dat alles uiteindelijk gerealiseerd werd door eigen muzikanten en medewerkers.” (MDN)

Een update over de recente maatregelen vind je op: www.breughelgroepnieuwkerke.be/wp

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier