2,5 miljoen euro voor renovatie en herbestemming van unieke Sint-Pauluskerk

V.l.n.r.: Gino Debruyne (architect), Georgina Denolf (voorzitter kerkraad), burgemeester Dirk De fauw en schepen Mercedes Van Volcem. © WK
Redactie KW

De modernistische Sint-Pauluskerk in Sint-Pieters zal na de renovatie ook dienstdoen als gemeenschapsruimte. “Het is een architecturaal pareltje dat zich daar perfect toe leent”, zegt schepen Mercedes Van Volcem. De kerkraad van Sint-Pieters wil nu zo snel mogelijk de laatste twee fases van de werken laten uitvoeren. De renovatie sleept immers al tien jaar aan.

De Sint-Pauluskerk op Sint-Pieters is architecturaal gezien een bijzondere kerk. Het stadsbestuur zag er potentieel in als gemeenschapsruimte en denkt als nevenbestemming onder meer aan lezingen, proclamaties van scholen of toneel- en muziekvoorstellingen. “We willen niet dat gebouwen leegstaan, er is in Brugge altijd ruimte te kort. Hier op Sint-Pieters alleen al zijn er bijvoorbeeld drie zangkoren actief. Gelukkig bleek het kerkbestuur wel zo open van geest: dit is een mooi voorbeeld geworden van hoe de stad en kerkfabriek elkaar kunnen vinden”, zegt schepen van Erediensten en Financiën Mercedes Van Volcem (Open VLD).

De kerkraad van Sint-Pieters kon zich dus vinden in het idee om het gebouw buiten de kerkdiensten ook voor andere doeleinden open te stellen. “Tijden veranderen: we moeten ons aanpassen en meegaan met de tijdsgeest. Maar het moet natuurlijk ook wel in het kader passen. Metalconcerten zullen hier allicht niet plaatsvinden”, glimlacht voorzitster Georgina Denolf.

Laatste twee fases

Na afronding van de derde fase – de renovatie van het dak en de koepel – wil de kerkraad nu zo snel mogelijk de laatste twee fases van de werken opstarten zodat de kerk niet onnodig langer gesloten moet blijven. De werken slepen immers al tien jaar aan. Vorig jaar stortte bij de renovatiewerken nog een deel van de dakkoepel in. “De afgelopen jaren zijn hier al heel wat werkzaamheden uitgevoerd. Zo werden de centrale verwarming, de dakbedekking en de kunststoframen van de kerk vernieuwd en ook het betonrot aan de klokkentoren aangepakt. Fase vier en vijf van de werken omvatten de binneninrichting van het kerkgebouw: dat gaat onder meer over de vloerbedekking en het vast meubilair“, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). Tijdens deze werkzaamheden worden ook de nodige technieken voorzien voor vloerverwarming en elektriciteit. In de laatste fase van de renovatiewerken, komt er achteraan in de kerk een kleine uitbreiding voor sanitair en een cateringruimte met bar.

Bij de volledige renovatie werden zoveel mogelijk van de authentieke elementen behouden. De kerkbanken bijvoorbeeld, want die zijn aangepast aan de helling van de vloer. Overigens heeft de kerk een imposante binnenruimte: er kunnen tot 700 mensen zitten. “We zijn ervan overtuigd dat dit een enorme meerwaarde wordt voor onze stad. Dit is bovendien een goede locatie, heel centraal op Sint-Pieters”, besluit Mercedes Van Volcem.

De totale investering voor de renovatie bedraagt 2,5 miljoen euro. De kerkraad draagt daar zo’n 200.000 euro van bij, voor de vijfde fase rekent de stad op een subsidie van de Vlaamse overheid. Tegen eind 2021 zouden de werken volledig afgerond moeten zijn. “We hopen tegen de kerstperiode. Dan trekken we altijd een bomvolle kerk met onze kindvriendelijke kerstviering”, geeft Georgina Denolf nog mee.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier