193 eenden dood na inval, Bekegemse Foie Gras dient klacht in

Na de inval van de dierenrechtenactivisten van Animal Resistance zaterdag bij Bekegemse Foie Gras stierven 193 eenden. © BB
Redactie KW

Na de inval van de dierenrechtenactivisten van Animal Resistance zaterdag bij Bekegemse Foie Gras stierven 193 eenden. “Kapot van de stress”, zegt zaakvoerder Filip Callemeyn. “De overige 317 eenden in de stal hebben we moeten slachten.” Het bedrijf dient een klacht in.

Zaterdag drongen 43 actievoerders van de nieuwe actiegroep Animal Resistance een stal binnen van de eendenboerderij Bekegemse Foie Gras. Ze lijmden zich er vast en moesten door een speciaal team van de federale politie worden losgemaakt. Uiteindelijk was het 17.30 uur tegen dat de laatste actievoerder werd losgemaakt. Ze werden allemaal even administratief aangehouden, maar daarna weer vrijgelaten.

Eenden in shock

Na de inval bleven 193 dode dieren over“, zucht Filip Callemeyn. “Kapot van de stress. Binnenvallen in een stal, zeker een pluimveestal, dat doe je niet. Je neemt voorzorgsmaatregelen om de dieren niet te laten schrikken. Wie bij dieren werkt, heeft dat verstand. Maar zomaar een stal binnenvallen, er selfies nemen en filmen met je gsm… Dat zijn eerder pubers dan actievoerders.”

De eenden gaan dan in shock. Dat is hun overlevingsmodus. De natuur is een ladder, met helemaal bovenaan dieren die opeten en helemaal onderaan dieren die opgegeten worden. Eenden staan helemaal onderaan. Voor hen is dit een massale aanval. Geaaid worden, dat vinden zij helemaal niet leuk. Het maakt hen panisch van angst. Dit zijn geen honden of katten.”

Gestorven van stress

“193 dieren zijn gewoon gestorven van de stress”, vervolgt Filip Callemeyn. “Ook de anderen hebben we moeten slachten, wan took die waren helemaal stilgevallen van de stress. Ze zijn apathisch, blazen, laten de vleugels hangen… Van die goed 300 vogels zullen we nog moeten zien wat de schade is. Stress is nefast voor de lever. Bedoeling is hun lever en vlees nog te verkopen, maar ik verwacht dat er nog een pak zullen worden afgekeurd.”

De politie moest met momenten hardhandig optreden.
De politie moest met momenten hardhandig optreden.© foto EFO

Volgens Animal Resistance waren de dieren al heel erg ziek door het dwangvoederen en verhoogt de mortaliteit in de laatste twaalf levensdagen van de dieren, als ze op die manier gevoederd worden, met 20 procent. “De sterfte in die periode bedraagt 2 procent“, reageert Filip Callemeyn. “Natuurlijk worden de eenden in die periode gemanipuleerd en leveren ze een krachtinspanning. Het is normaal dat de mortaliteit dan iets hoger is.”

“Domme actie”

Dit is een domme actie. Helemaal voorbijgestreefd. De nieuwe wet is goedgekeurd, er is een uitdoofbeleid tot in november 2023 en dan eindigt het ‘geasssisteerd voederen’ (wat tegenstanders ‘dwangvoederen’ noemen, red.) helemaal. Waarom moet je dan nog actie voeren? Dit is verloren energie. Dit is een nieuw clubke dat zijn naam op de kaart wou zetten, maar de bal compleet heeft misgeslagen. Door een gebrek aan kennis. Maar ze pakken het slim aan. De actievoerders die binnendrongen en een vervolging riskeren, waren bijna allemaal buitenlanders. De meeste Vlamingen stonden buiten te zingen.”

Zaakvoerder Filip Callemeyn.
Zaakvoerder Filip Callemeyn.© BB

Het verlies zal voor ons om en bij de 20.000 euro bedragen, zonder het herstel van de schade die de actievoerders hebben toegebracht, de extra reinigingen en de verkoop die niet kan doorgaan. Pijnlijk. Het is het seizoen voor onze producten, maar deze week hebben wij er een tekort aan. Commercieel is dit voor ons een probleemweek. Al hebben dit soort acties voor ons meestal een positieve invloed op de verkoop. De mensen die luid staan roepen, zijn niet bepaald onze klanten. Voor wie wel klant is, zijn zo’n acties een wake up om nog eens binnen te springen.”

Klacht is onderweg

Een klacht is onderweg“, bevestigt Filip Callemeyn. “Ik wil een financiële compensatie, maar ook het signaal geven dat dit niet kan. Je betreedt niet zomaar de eigendom van iemand anders. Ik kan volgen dat er acties gevoerd worden, maar er zijn grenzen. Door hun domheid hebben deze mensen een heleboel dieren in gevaar gebracht en ook onze privé aangetast. Dit is een traumatische ervaring voor mij en mijn gezin. Mensen vragen me nu of ik nog slaap ‘s nachts. (zucht) Dat is een goede vraag. Nee, dit was een actie zonder respect voor dieren en mensen. Hun eigen belang boven al de rest. Er is een grens heel ver overschreden. Dit is een criminele activiteit.”

Reactie Animal Resistance

Deze producent vertelt de media dat door ons toedoen 183 eenden zijn gestorven. We zijn niet verrast door deze beschuldigingen aangezien dit een veel voorkomende tactiek is die gebruikt wordt door boeren nadat dierenrechtenactivisten extreem leed blootstellen. Dit is echter nog nooit bewezen geweest door een rapport van een onafhankelijke dierenarts.

Er zijn echter heel wat andere factoren die we in acht moeten nemen. Zoals de heer Filip Callemeyn zelf vertelt waren de eenden op het einde van hun leven. Door de erbarmelijke omstandigheden waarin ze leven alsook de ziekte, leversteatose, die deze eenden verkrijgen door het proces van het dwangvoederen, zijn de dieren al heel erg ziek. Studies hebben aangetoond dat tijdens de laatste twaalf dagen er een verhoging van 20% in mortaliteit is. ‘Dwangvoederen is erkend als de oorzaak van deze hoge mortaliteits cijfers’, stelt ook Yvan Beck in zijn wetenschappelijk onderzoek naar dwangvoederen uitgevoerd door The Humane Society.

We waren voorbereid en voortdurend begeleid door onze eigen professionele dierenarts ter plaatse. Hierdoor hebben we uitermate rustig en correct gehandeld. Het onmiddellijk neerzitten, het niet gebruiken van flits op de camera’s en de rustige en lage toon van communicatie, is te zien op onze livestream. De politie daarentegen heeft geen enkele maatregels genomen, zoals onder andere de veiligheidsvoorschriften naar kledij of hun gedrag rond de dieren.

Zoals te zien is op onze video, die zaterdagochtend uitgebracht is, waren de ademhalingsproblemen en stress symptomen al erg duidelijk zichtbaar, alsook verwondingen. Door de brutale praktijken in deze stal linken de eenden menselijke interactie met traumatische ervaringen, daardoor zijn deze eenden abnormaal bang voor mensen.

Shaming-tactics zijn een vaak gebruikt middel om het publiek te doen geloven dat dierenrechtenactivisten meer leed toedienen dan diegene verantwoordelijk voor het daadwerkelijke leed en dood, dat dagdagelijks plaatsvindt in deze stal. Na het herbekijken van de genomen beelden is er overduidelijk vast te stellen dat er opzettelijke verwaarlozing plaatsvindt. ‘Eén beeld zal me altijd bijblijven. Zoals te zien is in onze laatst uitgebrachte video was er een eend waarvan zijn tong door een gapende wonde in zijn nek naar buiten stak’, vertelt Veronique Van Buynder, een activiste van Animal Resistance. ‘Gedurende de actie en bij het verlaten van de stal waren de eenden in dezelfde conditie als bij het betreden.’

Laat deze claims U dus niet afleiden van het feit dat er in dit bedrijf meer dan 100.000 eenden ieder jaar na een verschikkelijke lijdensweg gedood worden.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier