19 nieuwe assisentiewoningen voor Moorslede

Redactie KW

Huyze Leon komt aan het dorpscentrum van Moorslede

De bouw start op 1 december. De eerste bewoner wordt verwacht tegen september 2016.


Matexi mikt met de 19 erkende assistentiewoningen op actieve 65-plussers die graag zelfstandig willen blijven wonen, maar daarvoor wel nood hebben aan een beperkte mate van ondersteuning. Een assistentiewoning is daarvoor de ideale oplossing omdat de bewoners zelfstandig kunnen verblijven, maar wel een beroep kunnen doen op zorg en diensten van woonassistenten. “Dankzij onze ondersteuning kunnen bewoners hun gewone leven langer voortzetten,” aldus Nathalie Ghekiere, één van de woonassistenten van het project. “Zo kunnen ze blijven genieten van leuke momenten met vrienden en familie en wordt een verhuizing naar een rusthuis uitgesteld.”

Huyze Leon bevindt zich op wandelafstand van de dorpskern in Moorslede. Alle woningen zijn rolstoelvriendelijk geconcipieerd, beschikken over een leefruimte met keuken, badkamer, slaapkamer, berging en terras en zijn uitgerust met een noodoproepsysteem. De grootte varieert tussen de 57 en 100 vierkante meter. Naast de private ruimtes hebben de bewoners ook toegang tot een gemeenschappelijke zitruimte, keuken, medisch lokaal, strijk- en wasruimte en tuin. Net als de woningen zijn alle gemeenschappelijke ruimtes, inclusief de tuin, rolstoeltoegankelijk. Het woonproject voldoet aan alle eisen op vlak van toegankelijkheid, kwaliteit, oppervlakte en brandveiligheid. De werken starten op 1 december, tegen september 2016 worden de eerste bewoners verwacht. Het project is goed voor een investering van zo’n drie miljoen euro en biedt gedurende de werken werkgelegenheid aan 50 personen.

60.000 assistentiewoningen tegen 2020

Sinds de markt van de bouw van flats met dienstverlening in 2012 is opengegooid, neemt het aantal assistentiewoningen stelselmatig toe. “De quota die de overheid oplegde aan publieke en private partners zorgde ervoor dat er niet effectief gebouwd werd,” aldus Frederik Van Damme, Business Unit Manager van Matexi West-Vlaanderen. “Zo berichtte De Tijd onlangs dat er in Vlaanderen in 2013 15.752 flats werden opgeleverd terwijl er 33.641 vergund werden. Die achterstand wordt nu stelselmatig weggewerkt. Dat is nodig ook want tegen 2020 verwachten we een totale marktvraag van 60.000 assistentie-woningen. Daarom dat wij bij Matexi ook sterk inzetten op projecten als Moorslede Huyze Leon. Het onze manier om ook een steentje bij te dragen aan betere voorzieningen voor de 65-plussers in Vlaanderen.”