18de IJzerwake meteen terug in de lift

© (Foto RB)
Redactie KW

Ondanks de verzengende tropische hitte trotseerden 3.850 Vlaamsgezinden de loodzware zon. In de schaduw van de gebroeders Van Raemdonck schaarden zich vorig jaar 3200 belangstellenden samen. Nu telde men 650 koppen meer. Bij momenten wees de thermometer 32° aan en toch bleef iedereen dolenthousiast mee opgaan in het vertoon.

Het werd een rustige, serene en waardige herdenking met een publiek die met elke spreker en iedere actie meevoelde en -leefde. Tussendoor klonken meermaals applaus en gejubel.

Voorzitter Wim De Wit aan het woord.
Voorzitter Wim De Wit aan het woord.© (Foto RB)

Voorzitter Wim De Wit en gastspreker Bart Vanpachtenbeke voorzitter Voorpost hielden een vurig pleidooi voor een autonoom Vlaanderen en waarschuwden voor de van alle kanten dreigende gevaren. Na de H. Mis volgde de gasttoespraak van Bart Vanpachtenbeke: “Toen ik 13 jaar geleden als jonge knaap voor het eerst voet op deze weide plaatste had ik nooit gedacht dat ik hier op het podium zou staan. Na contact met mensen die de daad bij het woord voegden trok ik mee op in ware ‘Flor Grammens stijl’. Wij staan hier vandaag schouder aan schouder. Via Voorpost kwam ik in contact met het militante werk. Mensen die dag en nacht de handen uit de mouwen steken en de basis vormen voor wat vandaag hier gebeurt. Schouder aan schouder over alle partijgrenzen heen moeten we onze Vlaamse identiteit uitbrengen en banden smeden. Op 26 mei heeft de Vlaamse kiezer gekozen voor duidelijke standpunten en een krachtdadig beleid. Het volk koos voor meer Vlaanderen. Men wil komaf maken met een land waarin men makkelijke cocaïne kan aanschaffen dan antibiotica. Vergeet ook niet de risico inhoudende beslissingen van wereldrechters die de weduwen van Syriëstrijders met hun kinderen terug in België plaatsen. Er is hoop, want er staat een nieuwe jonge generatie klaar die zich verzet. Zowel op de straten als in de parlementen tot op de festivalweides, het verzet groeit en men merkt een duidelijke verjonging. Jongeren die genoeg hebben van de politiek correcte indoctrinatie op de schoolbanken, die genoeg hebben van de zwembadterreur en de gewelddadigheden op feesten en festivals. De jonge Vlaming van vandaag ligt niet wakker van een Anuna-klimaat maar van het leefklimaat in onze maatschappij. Wij zijn hier vandaag samen om onze krachten te verenigen. Voor een hoopvolle toekomst, voor een leefbaar Vlaanderen, maar vooral voor een onafhankelijk Vlaanderen.” Besloot de Voorpost voorzitter Bart Vanpachtenbeke.

Met een vlijmscherp gedicht van Wim De Cock opent voorzitter Wim De Wit zijn speech. “Het laat me bovendien toe om naadloos over te schakelen naar de politieke impasse die we meemaken sinds de verkiezingen van 26 mei. De kiezer heeft altijd gelijk, behalve als hij niet kiest zoals de traditionele belgicistische partijen het willen. Vroeger zei men bij verkiezingen: luister naar de kiezer. Er is een nieuwe versie van dit adagio in de maak: luister naar de verliezer! Men vergat dat maar liefst 44% van de Vlamingen koos voor ondubbelzinnig Vlaams-nationaal. Tijd dus om een einde te maken aan het gedwongen huwelijk waar de ene partner onderdanig de was en de plas mag doen voor zijn tegenpool, terwijl deze laatste onbeschaamd in de portemonnee van eerstgenoemde graait”, haalde voorzitter Wim De Wit aan.

Hij had het verder nog over 100 jaar Vlaams-nationale partijpolitiek, Brussel, open grenzen en Islamisering. Hierbij wees hij vooral met de vinger naar de mensensmokkelaars gecamoufleerd als reddingsoperaties op zee ten behoeve van de asielbedriegers. Hij besloot: “Vlaanderen moet, nu meer dan ooit, zijn toekomst zelf kunnen bepalen. Zonder België, omdat het niet anders kan! Tegen België, omdat het moet!”

De VNJ-muziekkapel in actie.
De VNJ-muziekkapel in actie.© (Foto RB)

Vervolgens was er nog neen optreden van de groep ‘Tantris’. De vlaggenparade met vele tientallen vaandels, de massazang met de drie Vlaams nationale liederen. De VNJ-muziekkapel begeleidde de vlaggenparade, zang kwam er via ‘De Vlaamse Skalden’, Emiel Hullebroeckkoor, de Netezonen en het Zilvermeeuwtjeskoor met aan het orgel Dirk Baert. Het geheel werd afgerond met ‘IJzer folk’ en Bavo Janssens, Hugo Pieters en Rob Verreyken.

Ook Tom Van Grieken was er met enkele vrienden.
Ook Tom Van Grieken was er met enkele vrienden.© (Foto RB)

(RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier