1800 leerlingen lopen door schoolgebouwen in Poperinge

In het college werden de deelnemers ontvangen door een delegatie van de Speelschaar. © MD
Redactie KW

Na regen komt zon, zegt men. Dat was niet meteen het geval op dinsdag 10 maart, maar de Poperingse straten en schoolgebouwen transformeerden wél in alle kleuren van de regenboog.

“Een 1800-tal leerlingen, verdeeld over zes teams en evenveel kleuren, namen het tegen elkaar op om zo veel mogelijk rondjes van een viertal kilometer doorheen de schoolgebouwen te lopen voor het goede doel”, vertelt organiserend leerkracht Sabien Dessein. Op initiatief van de verschillende ouderraden was het parcours ‘s avonds open voor het grote publiek onder de noemer ‘Run Poperinge Run!’.

In het kader van de ‘mondiale dag’ organiseerde scholengemeenschap Bertinus voor het eerst een schooloverkoepelende trail doorheen de schoolgebouwen. Scholengemeenschap Bertinus Collectief omvat de zes Poperingse katholieke middelbare scholen, namelijk De Keiwijzer (DKW), het Sint-Janscollege (SJC), het Onze-Lieve-Vrouwe-instituut (OLVI), het Vrij Technisch Instituut (VTI), het Centrum voor Leren en Werken (CLW) en De Ast.

Zes goede doelen

“In mei 2016 organiseerden we enkel met het Sint-Janscollege, waar ik les geef, een gelijkaardige initiatief ten voordele van de Damiaanactie”, schetst leerkracht Sabien Dessein, die deel uitmaakt van het kernteam dat de trail op poten zet. “Die actie werd een succes dat we wilden herhalen, maar dan op een grotere schaal. We tekenden een parcours van een kleine vier kilometer uit, dwars doorheen de schoolgebouwen van drie domeinen. Hierbij deed de speelplaats van DKW en SJC dienst als eerste startzone, de parking van het OLVI als tweede startlocatie en VTI-CLW-De Ast werd onze derde locatie. De opbrengst uit het middagmaal van die dag gaat naar zes verschillende goede doelen: Make-A-Wish, Pelicano vzw, Stek vzw, WWF, Fedasil en See and Smile vzw.”

Vooraf werden de 1800 leerlingen in zes groepen ingedeeld. Leerkracht Sabien Dessein: “Elk team kreeg een kleur – geel, rood, blauw, groen, zwart of oranje – toegewezen en bestond uit een mix van leerlingen van verschillende leeftijden en scholen die het tegen elkaar opnamen. Hierbij behielden we wel klassamenstellingen. Op elke locatie was er een kort, gezamenlijk opwarmingsmoment, gaande van zumba over meedansen op een jumpliedje tot een paar sprintjes trekken over de speelplaats. Op de drie locaties vertrok er om de 30 seconden een ‘golf’ van 60 leerlingen, telkens tien per kleur. Alle 1800 leerlingen waren na een vijftal minuten in beweging. Het parcours zelf legde iedereen op zijn eigen tempo af, lopend of joggend. De startzones dienden ook als ‘wisselzone’, waar een drietal leerkrachten per kleur de aantallen bijhielden en hun teamgenoten aanmoedigden. Heel wat leerlingen doorliepen het parcours zelfs meerdere keren, sommigen zelfs tot zes toeren toe. Op het einde maakte directeur Lieven Delvoye als apotheose het winnende team bekend in het OLVI. Plaats zes tot en met vier werden toebedeeld aan Teams Oranje, Geel en Zwart. De podiumplaatsen gingen uit naar Team Rood op de derde plaats, Team Blauw op de tweede plaats en Team Groen, dat als grote winnaar uit de bus kwam. Team Groen werd maar liefst 2162 keer geteld, samen goed voor 720 toeren rond het volledige parcours. Hun prijs? Eeuwige roem”, knipoogt Sabien.

Tweede run voor iedereen

“De middag werd een groot succes: ondanks het frisse windje werden we gespaard van zware regenbuien. Er werd ferm gesport en er was veel ambiance. Het enthousiasme onder de leerlingen was groot.” Dinsdagavond tussen 18 en 19.30 uur hielpen de verschillende Ouderraden mee om samen met Bertinus Collectief een avondlijk vervolg bij volle maan te breien aan de trail onder de noemer ‘Run Poperinge run!’. “Ouders en sympathisanten konden starten met de trail tussen 18 uur en 19.30 uur in het Sint-Janscollege”, Franky Kinget, leerkracht in VTI en zelf ook lid van Ouderraad DKW. “Vooraf telden we een 150-tal inschrijvingen hiervoor. Uiteindelijk kwamen hier nog 50 extra deelnemers bij. Alles samen klokten we dus af op 200 sportievelingen die zich in fluo-attributen hulden op de dwars-door-de-scholen-fluo-run. Ook wie zich niet meteen geroepen voelde voor sportieve krachtmetingen, kon genieten aan de bar van een drankje, een smakelijke bbq-hap of van de sfeervolle randanimatie. “Een geslaagd evenement, waarvan de opbrengst ook integraal gaat naar dezelfde goede doelen die de zes scholen uitpikten.”

(SVP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier