180 nieuwe woningen op oud voetbalveld bij Tuinwijk in Diksmuide

Luchtfoto van de groenvlakte waarop de inplanting van de nieuwe woningen komt. (foto ACK)
Redactie KW

Vlakbij het centrum worden 180 nieuwe woningen gerealiseerd. De nieuwe verkaveling is gesitueerd op het oude voetbalveld bij de Tuinwijk en beslaat 7 hectare. De verkoop start in 2020. Er is al gestart met de aanleg van wegen en rioleringen. Het bouwrijp maken van het domein zal 4 miljoen euro kosten.

“Met de sociale huisvestingsmaatschappijen De Mandel en IJzer en Zee en projectontwikkelaar Covemaeker werd een intensief traject afgelegd voor de opmaak van het inrichtingsplan van de totale projectsite”, vertelt Geert Sanders, algemeen directeur van WVI. “Er wordt maximaal gezorgd voor een gevarieerde mix aan woontypes. Zo zal de West-Vlaamse Intercommunale 105 bouwkavels op de markt brengen: 12 voor open bebouwing, 71 voor halfopen bebouwing en 22 kavels voor gesloten bebouwing. Bovendien is het een mix van sociale en vrije kavels, waarbij de grootte varieert tussen 220 m² en 500 m². Met ons aanbod betaalbare kavels willen we startende alleenstaanden, gezinnen met één inkomen of tweeverdieners de kans geven om zelf nog een woning te bouwen met aannemer en architect naar keuze.”

Dit is een uniek project op wandelafstand van de markt en het sportpark – Burgemeester Lies Laridon

De woonmaatschappij IJzer en Zee zal 12 sociale koopwoningen realiseren. “Verdeeld over drie blokken van telkens vier huizen met een eigen toets voor ieder huis. Alle huizen zullen over drie slaapkamers beschikken en ook een tuin hebben”, aldus directeur Patrick Vercruysse. De sociale bouwmaatschappij De Mandel zal er 16 sociale huurwoningen en 22 sociale appartementen bouwen. “In twee vrijstaande blokken komen appartementen met vier bouwlagen en in een mix van appartementen met één slaapkamer, maar voornamelijk met twee slaapkamers voor maximaal twee, drie of vier bewoners. Die appartementen komen in twee gebouwen met telkens vier bouwlagen”, duidt voorzitter Daniël Verplancke.

Een zicht op hoe een deel van de nieuwe woningen er zal uitzien. (foto ACK)
Een zicht op hoe een deel van de nieuwe woningen er zal uitzien. (foto ACK)

De private ontwikkelaar Covemaeker zal 25 woningen realiseren. “Doorgaand verkeer wordt vermeden dankzij de opsplitsing van de hoofdbaan in twee delen. Fietsers en voetgangers zullen rechtstreeks via de Tuinwijk en de Rijkswachtstraat de site kunnen bereiken, maar er worden ook extra doorgangen voorzien voor de trage weggebruiker. Binnen het hele woonerf zal een zone 30 gehanteerd worden”, legt Geert Sanders uit. “Centraal wordt een groenzone voorzien met een waterbufferbekken aangevuld met kleine groenstructuren zoals bomen en struiken en daarbij ook enkele speeltoestellen voor kinderen, een picknickbank en een petanquebaan.”

Schoolvoorbeeld

Burgemeester Lies Laridon toont zich zeer verheugd met deze nieuwe woonzone in haar stad. “Dit is een uniek project op meerdere gebieden”, weet burgemeester Laridon. “Uniek omwille van de ligging, op wandelafstand van de markt en van het nieuwe sportpark met het nieuwe zwembad. Het is een schoolvoorbeeld van een inbreidingsgebied waar woonruimte wordt gecreëerd zonder de openbare ruimte te schaden. Het is ook uniek omwille van het gemeenschappelijk karakter ervan waar zoveel verschillende partners aan samenwerken en waar verschillende bouwtypes in verschillende vormen samen in een project komen. Dit is ook een project waarin alle leeftijden zich kunnen vinden. Ik ben heel tevreden dat de stad op dergelijke manier kan groeien.” Hoewel de verkoop pas begin volgend jaar start, kunnen kandidaat-kopers zich nu al vrijblijvend inschrijven. De prijs van de kavels wordt pas begin 2020 bekendgemaakt. Inschrijven kan op de websites van de WVI, De Mandel en IJzer en Zee.

(ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier