Het virus verspreidt zich het snelst in West-Vlaanderen: 18 procent meer besmettingen

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is vrijdag onder de drempel van de 3.000 gezakt, tot 2.939, wat geleden is van 20 oktober. Maar uit eigen provincie is er minder goed nieuws, want in West-Vlaanderen steeg het aantal besmettingen met maar liefst 18 procent. Geen enkele andere provincie doet slechter.

©THIERRY ROGE belga
©THIERRY ROGE belga

Uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano blijkt dat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen gezakt is onder de drieduizend. Maar de daling van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames per dag komt steeds meer tot stilstand, met nog gemiddeld 188 opnames per dag in de voorbije 7 dagen, een minieme daling van -1 procent.

In totaal liggen er vrijdag ook 657 patiënten op intensieve zorg. Dat is eveneens een minieme daling van -1 procent. De ziekenhuiscijfers gaan zo de trend achterna van de daggemiddeldes van het aantal positieve coronatests. In de jongste zeven dagen waarvoor volledige cijfers beschikbaar zijn, van 1 tot en met 7 december, daalden die nog slechts met 2 procent in het hele land. In vier provincies zijn er zelfs stijgingen: in West-Vlaanderen (+18 procent), Vlaams-Brabant (+4,4 procent), Oost-Vlaanderen (+4,2 procent) en Antwerpen (+0,5 procent).

Het totale aantal positieve tests komt zo voor het eerst uit boven de 600.000, met 600.397 om exact te zijn. Vanwege de verschillende teststrategieën is dat evenwel een onderschatting van het echte aantal besmettingen.

Het daggemiddelde van het aantal overlijdens gedurende de jongste zeven dagen waarvoor de volledige cijfers beschikbaar zijn, daalde wel nog, met 17 procent, tot 98. Het totale aantal overlijdens dat toegeschreven wordt aan het coronavirus bedraagt nu 17.692.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.