171 leerlingen in West-Vlaanderen besmet met corona de afgelopen 2 weken, code geel blijft

Er zitten heel wat leerlingen thuis in quarantaine. © Getty Images
Redactie KW

In West-Vlaanderen zijn de laatste twee weken 171 leerlingen en 57 personeelsleden besmet met corona. Dat blijkt uit de tweewekelijkse update vanuit het onderwijsveld. Exact 1.115 leerlingen en 59 personeelsleden moesten in quarantaine. Dat zijn er een pak minder dan in de andere provincies, maar toch gaat het ook hier om een stijging. De scholen blijven voorlopig wel in code geel, behalve dan het volwassenenonderwijs en het deeltijds kunstonderwijs.

De CLB’s rapporteren tweewekelijks over het aantal besmettingen op scholen. Zo werden er op 30 september nog 114 leerlingen en 30 personeelsleden met een coronabesmetting vastgesteld in West-Vlaanderen. De afgelopen twee weken komen daar dus nog eens 171 leerlingen en 57 personeelsleden bij.

Ook het aantal mensen in quarantaine stijgt. De laatste twee weken van september ging het om 715 leerlingen en 75 personeelsleden. De afgelopen twee weken moesten 1.115 leerlingen en 59 personeelsleden in quarantaine.

West-Vlaanderen heeft na Limburg (105) het laagste aantal besmette leerlingen. Vlaams-Brabant (216), Nederlandstalig Brussel (235) en Oost-Vlaanderen (362) scoren allemaal hoger. Antwerpen is koploper, met 706 besmettingen.

Code geel

De cijfers van deze woensdag zijn dus een stuk hoger. Toch blijft het onderwijs in code geel. Dat komt omdat – volgens het kabinet van bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) – het merendeel van de besmettingen te herleiden is tot situaties buiten de schoolmuren.

Wel is er een bereidheid om te schakelen naar code oranje. In functie daarvan spreken spreken de onderwijspartners eerstkomende maandag over een aanpassing van de bestaande draaiboeken.

Gelet op de grote betrokkenheid van volwassen leerlingen en cursisten, wordt alvast in het volwassenenonderwijs en deeltijds kunstonderwijs geschakeld naar code oranje, conform de vooropgestelde draaiboeken. Dat moet uiterlijk gebeuren tegen de herfstvakantie.

Om de scholen maximaal open te kunnen houden, vraagt het Vlaams Onderwijsveld intussen met aandrang dat de samenleving prioriteit geeft aan het onderwijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier