16 plattelandsprojecten in de Westhoek krijgen Europese, Vlaamse en provinciale steun

Het duurzamer maken van de wijnbouw in Heuvelland is een van de projecten die steun krijgt in het kader van Leader Westhoek. © Westtoer
Redactie KW

In het kader van ‘Leader Westhoek’, het programma voor plattelandsontwikkeling in de regio, werden 16 projecten goedgekeurd, die samen ruim 640.000 euro Europese, Vlaamse en provinciale steun krijgen.

De projecten willen inzetten op het toerisme in de regio, onder andere door de realisatie van een beleeftuin in Beveren aan de IJzer, de aanleg van camperplaatsen in Keiem en het organiseren van meerdaagse staptochten in Heuvelland, ‘De Lukkefeesten’ in Lo-Reninge, het themajaar ‘De grote goesting’ van Toerisme Westhoek en Westtoer en teambuildings in Kasteeldomein De Lovie in Poperinge en het polderdorp De Moeren bij Veurne.

Er zijn ook projecten die focussen op de korte keten en de ontwikkeling van lokale hopvariëteiten in Poperinge, het duurzamer maken van verschillende wijnbouwaspecten in Heuvelland en het bestrijden van onkruid in de Polderstreek.

Daarnaast wil het Regionaal Landschap Westhoek vrijwilligers inzetten voor het beheer van het landschap, de Boerenbond vzw focust op verkeersveiligheid op rurale wegen en de stad Wervik heeft extra aandacht voor kansengroepen en zorgt dat ook zij voldoende inspraak krijgen. Inagro neemt dan weer het initiatief om in het gebied van de Bollaertbeek en de Kleine Kemmelbeek te werken aan een betere waterkwaliteit.

Voor leefbaarheid platteland

Alle projecten passen in ‘Leader’, een Europees programma voor plattelandsontwikkeling. Doelstelling is de leefbaarheid op het platteland in de Leadergebieden te verbeteren door lokale initiatieven te ondersteunen. In West-Vlaanderen zijn twee Leadergebieden: de Westhoek met 18 gemeenten en Midden-West-Vlaanderen met 14 gemeenten.

Leaderprojecten streven naar kennisoverdracht en innovatie in de reguliere en/of de biologische landbouw, komen de profilering en promotie van de streekidentiteit ten goede of willen armoede en kwetsbaarheid in de landbouw- en plattelandsgemeenschap aanpakken.

In totaal 4,84 miljoen euro beschikbaar

Voor plattelandsprojecten in de Westhoek is tot 2020 in totaal 4,84 miljoen euro beschikbaar. Voor de regio Midden-West-Vlaanderen is dit 1,47 miljoen euro. Deze enveloppes bestaan voor 50 procent uit Europese, voor 25 procent uit Vlaamse en voor 25 procent, of 1,57 miljoen euro, uit provinciale steun. Het project loopt al sinds 2014 en in die periode werden voor Leader Westhoek al 64 projecten goedgekeurd, goed voor ruim 4,3 miljoen euro.

Er wordt nog gezocht naar nieuwe plattelandsprojecten die ondersteund kunnen worden. Organisaties, verenigingen en lokale besturen met een innoverend of uitdagend idee kunnen tot en met 1 april 2020 een aanvraag indienen. Info op www.west-vlaanderen.be/leader.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier