150 zorgverleners uit eerste lijn eerste gevaccineerden in Tieltse Europahal

Het vaccinatiecentrum in Tielt opende vrijdagnamiddag voor het eerst de deuren. In de Europahal worden de komende weken en maanden bijna 60.000 inwoners van Tielt, Wingene, Dentergem, Ruiselede, Pittem, Oostrozebeke en Meulebeke verwacht voor hun coronaprik.

Marleen Vande Cavey.©WMe by Wouter Meeus WME
Marleen Vande Cavey.©WMe by Wouter Meeus WME

Vrijdag beten 150 zorgverleners uit de eerste lijn de spits af. Om 13 uur stipt was Wit-Gele Kruis-medewerkster Marleen Vande Cavey uit Tielt aan de beurt. Nog geen kwartier later zat ze al in de observatieruimte. “Ik kon heel vlot doorschuiven”, zegt ze. “Leuke vaststelling was dat zowel de persoon die me aan enkele routinevragen moest onderwerpen als persoon die spuitje zette collega’s zijn. Ik sta trouwens zelf op de lijst om hier te komen vaccineren.”

Marleen wordt op 21 mei 56. Een week eerder krijgt ze haar tweede coronaprik. “Zo kwam ik op de valreep nog in aanmerking voor het AstraZenaca-vaccin.”

Eveline komt bij besmette Meulebekenaren

Ook de Egemse Eveline Depruyst (46), administratief medewerkster bij de gemeente Meulebeke, was een van de vroege vogels. “Ik begeleid besmette inwoners van onze gemeente”, zegt ze. “In de eerste plaats gebeurt dat telefonisch, maar vooral in het geval van oudere personen ga ik ook aan huis, dus kan ik deze vaccinatie heel goed gebruiken. Ik vond het een uniek en spannend moment. De inspuiting zelf voelde ik niet.” Na de 150 inentingen van vrijdag, worden er in de loop van volgende week nog eens 150 gegeven en de week daarna 200. Voor de periode vanaf 8 maart is de voortgang nog onduidelijk.

Eveline Depruyst.©WMe by Wouter Meeus WME
Eveline Depruyst.©WMe by Wouter Meeus WME

Inkomhal als observatieruimte

In tegenstelling tot wat je zou vermoeden, doet de inkomhal van de Europahal dienst als observatieruimte en eindigt daar dus het vaccinatietraject. Dat wordt met een reusachtige folie duidelijk gemaakt. Die heeft nog een tweede functie: in de lente en zomer de warmte buitenhouden als de zon ten volle op de vele glaspartijen schijnt. Want het kan uiteraard niet de bedoeling zijn dat je na vaccinatie eerder onwel wordt van de hitte binnen dan van de coronaprik. (TVW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.