150 oldtimertractoren palmen Rozenhof in Poelkapelle in

Foto: We zien vlnr.: Peter Hubau, voorzitter Jan Halewyck, Christof Thevelein, Peter Masschelein, Magda Vandermersch, Wim Deprince, Gerard Vanackere, secretaris Ludwig Ceenaeme, Wim Vanlerberghe, Pieter Delva, Krist Levrouw, Wouter Mees en Francky Verstraete bij de gerenoveerde sleepwagen. Foto pco
Redactie KW

Op zondag 18 augustus organiseert de Landelijke Gilde haar midzomerfeest. De oude tractoren staan opnieuw centraal in het Rozenhof van Gerard en Magda Vanackere.

De Landelijke Gilde verkiest het aparte karakter van een landelijk midzomerfeest. Dat betekent in een loods bij een van hun leden. “Dat geeft een eigen sfeer aan het gebeuren. In het afgelopen decennium zullen daar een half dozijn gilde-evenementen plaatsgevonden hebben. We zijn aan onze 28ste editie toe”, houdt secretaris Ludwig Ceenaeme de boekhouding bij.

De meeste bestuurders zijn jonger dan de 150 oldtimers die straks aan de hoeve Vanackere in de Eeckhoutmolenstraat Poelkapelle zullen voorrijden. Oldtimers zijn steeds populairder geworden. Dat resulteerde in een steeds groeiend aantal deelnemers aan het oldtimertreffen. “Trouwens ook onder de eigen Gildeleden is het aantal liefhebbers fors toegenomen. Waar vroeger hier en daar een oude vergeten tractor ergens verborgen stond, worden die steeds meer letterlijk van onder het stof gehaald, gezandstraald, geverfd en weer rijvaardig gemaakt”, zegt voorzitter Jan Halewyck.

Landelijke wegen

Vanaf 8 uur kunnen de tractoren terecht op het terrein naast de grote loods van het Rozenhof. Om 10 uur start de rondrit met de tractoren, begeleid door enkele motards die zorgen voor vlotte verkeersdoorstroming aan de oversteekplaatsen. De toer van zowat 30 km gaat over landelijke wegen in Poelkapelle en omliggende dorpen. Halverwege wordt nog even halt gehouden voor een tussendoortje. Landelijke Gilde Poelkapelle serveert voor alle landelijke inwoners een stevig middagmaal: haantje aan de priem met zomergroenten en frietjes, gevolgd door een verfrissend dessert. Wie dat wil, kan het etentje laten voorafgaan door een aperitief van het huis. ‘s Namiddags blijft de bar open, zowel in de loods als op het terrein waar de oldtimer-trekkertrek plaatsheeft.

Sleepwagen op punt

Die trekkertrek start omstreeks 14.30 uur. Dan kunnen de trekkers eens tonen hoeveel kracht er nog onder de motorkap zit. De sleepwagen die doorheen de jaren al heel wat van zijn pluimen was kwijtgeraakt is weer helemaal op punt gesteld en pronkt in een nieuwe kleurtooi. Daarvoor zorgde gastheer Gerard. “Hij spendeerde daar ettelijke uren werk aan, maar met een verbluffend resultaat”, zegt Ludwig Ceenaeme.

Het blijft een prachtige ervaring om ondergedompeld te worden in gedruis van stampende, puffende en rokende motoren die nog eens het onderste uit de kan halen, de lastwagen achter zich aan sleurend. Ondertussen kunnen ook de kinderen hun hart ophalen in de grote zandbak waar ze met kinderkraantjes aan grondverzet mogen doen. Naast het parcours van de trekwedstrijd is er een sleepbaan op kindermaat waar de jongste met een tuintractor de kleine broer van onze grote sleepwagen zover mogelijk mogen trekken. Verder is er een schminkstand, tekenhoek en springkasteel.

Praktisch

Inschrijven voor het middagmaal kost in voorverkoop 15 euro, de dag zelf is dat 16 euro. Kinderen kunnen kiezen voor kip met frietjes (7 of 8 euro) of frikadel met frietjes en appelmoes (5 euro). De kaarten kunnen bekomen worden bij de bestuursleden of bij de secretaris op 0474 47 18 05 ofwel via mail: lg@poelkapelle.be. Aanmelden voor het oldtimertreffen kan bij Gerard en Magda Vanackere, 057 48 56 53, oldtimers@poelkapelle.be of www.oldtimers.be.

(pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier