150 kg (!) pannenkoeken: lekkere actie van Merel (14) brengt 1.200 euro op

Merel (14) zamelde met haar pannenkoekenbak al meer dan 1.200 euro in voor Rode Neuzen Dag. © gf
Redactie KW

In Avelgem worden er zoals elk jaar weer heel wat initiatieven ontplooid ten voordele van een goed doel. Daarbij steekt een 14-jarig meisje allen naar de kroon: Merel Lechene. De Waarmaardse zit in het derde middelbaar in Sint-Jan Berchmans in Avelgem, en bakte én verkocht voor Rode Neuzen Dag al 150 kilogram pannenkoeken. “Veel mensen eten dat graag, de keuze was dus snel gemaakt”, glimlacht Merel.

Door Jan Steenhoudt

Over een weekje is het zover, vrijdag 29 november is het Rode Neuzen Dag. Het evenement dat geld inzamelt voor projecten die schoolgaande jongeren mentaal sterker maken, wordt voor de vierde keer georganiseerd door VTM, Qmusic en Belfius. Aan heel Vlaanderen werd gevraagd om de mouwen op te stropen, een oproep die Merel Lechene heel letterlijk nam.

Zesde leerjaar

“Ik doe al mee sinds die eerste editie in 2016, toen zat ik nog in het zesde leerjaar”, vertelt Merel. “Ik vond het vreselijk om te zien hoe sommige kinderen gepest werden op school, het deed me echt pijn. Ik wilde er iets aan doen, en toen kwam Rode Neuzen Dag: een fantastisch initiatief.”

“Ik begon vrij klassiek en verkocht, zoals iedereen toen, gewoon rode neuzen. Het tweede jaar probeerde ik opnieuw rode neuzen aan de man te brengen, maar de verkoop vlotte niet echt: er was veel minder interesse. Daarom wilde ik het deze keer anders aanpakken. Ik speelde met het idee om zeep te maken en te verkopen, maar blijkbaar moet dat maanden drogen vooraleer het bruikbaar is. Ik had mijn back-upplan vrij snel klaar: pannenkoeken! Heel simpel, en veel mensen eten graag pannenkoeken.”

‘Veel mensen’ lijkt nog een understatement, want in een kleine twee maanden tijd bracht Merel maar liefst 150 kilogram pannenkoeken aan de man. “Nochtans was ik niet te ambitieus gestart. Ik had vijf kilo pannenkoeken gebakken en postte een foto op Instagram en Facebook. Plots werden die berichten een aantal keer gedeeld, en zo ging de bal aan het rollen. Ik kreeg veel mooie reacties van vrienden en familie, die echt onder de indruk waren van het initiatief. Bovendien vonden ze de pannenkoeken ook gewoon heel lekker. (lacht) Het ging zelfs zo vlot dat ik sinds eind september al meer dan 1.200 euro inzamelde. Dat geld zal ik een paar dagen voor de slotshow storten op Rodeneuzendag.be. Ik kan er helaas zelf niet bij zijn, want de proefwerken komen eraan.”

Wafels en zeep

Voor Merel wordt het moeilijk om de volgende jaren beter te doen. Maar van ophouden wil ze zeker niet weten. “Ik ga sowieso opnieuw meedoen. Waarschijnlijk richt ik me dan weer op de pannenkoekenverkoop, want aan een betere succesformule raak je niet. (lacht) Misschien bak ik in 2020 ook wafels of probeer ik op tijd aan het ‘zeep-plan’ te beginnen. Ik zie wel hoe het loopt!”

Rode Neuzen Dag staat gepland op vrijdag 29 november. Wie het initiatief van Merel nog wil steunen, kan haar bereiken via Facebook. De pannenkoeken worden aan 8 euro per kilogram verkocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier