15-jarige wielrenner Joran wint Pannese Sportjuweel

Redactie KW

Hij kon het zelf niet geloven, maar de 15-jarige Joran Luyssen uit Adinkerke mocht de winnaarstrofee van het Pannese Sportjuweel 2019 mee naar huis nemen. Dubbel en dik verdiend, vond de jury, want de jonge wielrenner fietste zich al meermaals in de kijker met zijn opmerkelijke prestaties.

Vorig jaar won de student wetenschappen aan het College Veurne de Beach Endurance in de categorie Kids. Zijn prestatie op het provinciaal kampioenschap leverde Joran Luyssen uit Adinkerke een derde podiumplaats op en op het Vlaams kampioenschap kaapte hij de bronzen medaille weg.

“Mijn voorbeeld? Mathieu Van der Poel”

In juli werd hij eerste in de wielerwedstrijd voor aspiranten in Rekkem. Dit jaar zette Joran in met heel veel ambitie als eerstejaars, en hij kon al snel twee podiumplaatsen aan zijn palmares toevoegen.

“Ja, het zit wel goed met mijn conditie, hoewel ik even ziek ben geweest” klinkt het bescheiden. “Ik train elke week twee tot drie keer, en natuurlijk werkt het stimulerend als je goede resultaten neerzet in de wedstrijden. Ik had het zelf niet verwacht, maar ik werd provinciaal kampioen en tweede in het tijdrijden… Nu koester ik de ambitie om als tweedejaars opnieuw op het podium als provinciaal kampioen te staan. Ik zal er keihard voor werken, en ik spiegel mij aan mijn grote voorbeeld Mathieu Van der Poel.”

Sportverdienst voor René Billiau

Presentator Ruben Van Gucht riep alle andere sportievelingen het podium op die voor hun opmerkelijke prestaties in de bloemetjes werden gezet. Stéphane Buyens, schepen van sport, overhandigde de trofeeën. De trofee Ploegsport ging naar het team U15-A in de A-reeks van Voetbal KRC De Panne. Lotte Bultinck van Weshthoek Badminton werd gelauwerd als Beloftevolle Jongere. Omdat hij aan zijn zoveelste grote wandeltocht in het buitenland bezig was, nam de buurvrouw van Dani Verhaegen (67) zijn trofee voor de Sportiefste Senior in ontvangst.

De trofee Sportverdienste ging naar René Billiau (79), die zo’n 30 jaar de duivel-doet-al was voor turnclub Zeestern Immaculata. Maar René vond dat de trofee net zo goed aan zijn vrouw Bernadette toekwam. “Ons hele leven al doen wij alles samen” zegt het koppel. “We hebben samen getennist, gedanst, we gaven samen les in Immaculata, we zijn samen op pensioen gegaan. Dit jaar zijn we uit de Sportraad gestapt – we vonden dat het tijd werd om de jongere generatie aan bod te laten komen. Met heel veel plezier hebben we ons al die jaren ingezet voor de turnclub, meestal achter de schermen.” (MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier