15-jarige Kobe uit Eernegem wordt net als grootvader duivenmelker: “ Communiefoto’s zijn gemaakt bij zijn duivenhok”

Vader Denny Deconynck, Kobe Deconynck en grootvader Eric Billiauw bij het duivenhok van Kobe. (foto Coghe)© Foto Coghe
Vader Denny Deconynck, Kobe Deconynck en grootvader Eric Billiauw bij het duivenhok van Kobe. (foto Coghe)© Foto Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

De duivensport gaat gebukt onder vergrijzing. Toch is er af en toe nog een jongere die in de ban geraakt van die traditie. Neem nu Kobe Deconynck: hij is vijftien en heeft de passie van zijn grootvader overgenomen. “Ik was niet weg te slaan van zijn duivenhok.”

Kobe woont in de Processiestraat. Hij is de zoon van Denny en de kleinzoon van Eric Billiauw, met wie hij voortaan iedere week deelneemt aan wedstrijden en naar het duivenlokaal in Beerst trekt.

Zo’n jonge kerel die zich engageert in de duivensport, die wordt door de lokale verenigingen met open armen ontvangen en zelfs een beetje in de watten gelegd.

“Het is inderdaad zo dat de Nationale Duivenbond jonge duivenmelkers steunt, zeker in het eerste jaar”, vertelt Kobe. “Zo kon ik genieten van talrijke voordelen en promoties, en dat helpt toch wel. Zomaar starten met duiven is niet evident, maar ik was eigenlijk al als kind bijna niet weg te slaan van het duivenhok van mijn opa. Mijn ouders kregen mij vaak pas mee naar huis als opa zijn duiven had binnengehaald. Zelfs de foto’s van mijn plechtige communie werden rond en in zijn duivenhok genomen. Ik denk dus dat mijn ouders al wel langer doorhadden dat ik ook ooit duiven zou willen houden.”

Gratis duiven

“Toen ik een tijdje geleden op de Facebookpagina van de Duivenbond postte dat ik met de duivensport zou beginnen, was de respons onverwacht: veel liefhebbers boden me gratis jonge duiven aan. Er zaten zelfs een paar heel bekende namen in de duivensport tussen. Sommige vroegen me wel om hun naam niet te vermelden, omdat ze anders voortdurend lastiggevallen zouden worden. Ook mijn duivenhok heb ik van een bekende duivenliefhebber gekregen. Mijn opa, papa en ikzelf hebben er wel wat werk aan gehad, maar het eindresultaat mag er zijn!”

“Ik heb nu nog 28 duiven over van de 42 waarmee ik begonnen ben. Veel jonge duiven, die geen levenservaring hebben, vallen ten prooi aan roofvogels. Zaterdag is het mijn eerste wedstrijd. Dat wordt een spannende dag, ik kijk er naar uit. Hopelijk kan ik ooit eens een wedstrijd winnen. Net als opa.”

(RI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.