15 jaar cel geëist voor moordpoging op ex-schoonvader in Sint-Michiels

Een 50-jarige man heeft zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor een moordpoging op de vader van zijn ex-echtgenote.

De ruzie tussen beide families was al eerder geëscaleerd. In februari 2013 trok een razende Eddy V.H. naar de woning van zijn ex-schoonouders. Toen de deur niet werd opengemaakt, reed hij met zijn wagen in op de garagepoort. Voor die feiten werd hij in juni 2015 uiteindelijk tot tien maanden voorwaardelijk veroordeeld. De stoppen sloegen opnieuw door toen hij op 9 juli via zijn zoon lucht kreeg van dat vonnis.

“Het zou een mooie zuivering zijn, mocht hij dood zijn. Dan gaat hij me tenminste geen geld meer aftroggelen.”

Die bewuste avond nam V.H. enkele kalmeerpillen en dronk hij heel wat alcohol. Daarna fietste de beklaagde vanuit Varsenare naar de woning van het slachtoffer in Sint-Michiels Brugge. De 75-jarige Eric V.D. kreeg meerdere klappen met een koevoet. Het slachtoffer liep complexe schedelbreuken op en lag maandenlang op de dienst intensieve zorgen. De man kon trouwens nog steeds niet verhoord worden door de politie. Na de moordpoging bleef Eddy V.H. rustig ter plaatse wachten op de politie. “Het maakt mij niet uit als ik hiervoor 30 of 40 jaar krijg”, zei de beklaagde toen. “Het zou een mooie zuivering zijn, mocht hij dood zijn. Dan gaat hij me tenminste geen geld meer aftroggelen.”

Jarenlange revalidatie

De revalidatie van het slachtoffer zal waarschijnlijk nog jaren duren. Zijn advocaat vroeg daarom een voorlopige schadevergoeding van 15.000 euro. Er zal wellicht ook een deskundige aangesteld worden om de precieze schade te begroten. De ex-echtgenote van de beklaagde vroeg een schadevergoeding van 20.000 euro.

De verdediging probeerde de feiten te kaderen. “Hij wist met zichzelf geen blijf door die echtscheiding. De avond van de feiten is het fenomenaal beginnen spoken in zijn hoofd. Dat vonnis was niet zo erg, maar de emmer was vol”, pleitte meester Kris Vincke. Ook het slachtoffer zou in die echtscheiding een kwalijke rol gespeeld hebben. Eddy V.H. heeft wel nog steeds een hele goede relatie met zijn zonen en werd op de zitting door twaalf familieleden gesteund. Meester Vincke vroeg om zijn cliënt een milde straf op te leggen. “Er is door zijn ex-echtgenote echt wel serieus met zijn voeten gespeeld. Ik zie zeker verzachtende omstandigheden.”

De rechtbank doet uitspraak op 1 maart.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.