146 appartementen in voormalige Vives-hogeschool op Zeedijk Oostende

De historische gevel van de voormalige hogeschool blijft behouden. © GF
Redactie KW

Op de site van de voormalige Vives-hogeschool op de zeedijk komen 146 appartementen. De gevel van het beschermd monument blijft behouden en de moderne architectuur van de appartementen zal aansluiten bij het historische karakter.

De Vives-hogeschool verhuisde de voorbije jaren de meeste opleidingen naar Brugge. In juni vorig jaar opende Vives een gloednieuwe campus in het vroegere sorteercentrum van Bpost aan de Lijndraaiersstraat. Daar zijn de professionele bacheleropleiding bouw en sinds september vorig jaar ook de nieuwe graduaatsopleiding hernieuwbare energiesystemen ondergebracht. Ook de luchtvaartopleidingen van Vives blijven in Oostende, maar in het Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum nabij de luchthaven.

Troon 17

In juni 2017 waren de vroegere gebouwen aan Zeedijk en Troonstraat al verkocht. De site aan de Troonstraat ging naar vastgoedgroep Degroote, die er bezig is aan het project The Waves. Het gebouw tussen Troonstraat en Zeedijk is verkocht aan Global Estate Group uit Oostkamp. Die bouwt er dit jaar de enige nieuwbouw met zicht op zee in Oostende.

Het project krijgt de naam ‘Troon 17’ mee. De kunstwerken, zoals het keramieken beeld in het portaal, worden integraal aan de ‘erfgoedvereniging van de stad Oostende’ geschonken, zo zegt Global Estate Group. De zonen van kunstenaar Gust Michiels en enkele oud-docenten van de hogeschool trokken vorige week nog aan de alarmbel over de toekomst van dat kunstwerk.

Prestigieuze meisjesschool

Het gebouw stond vroeger in heel België bekend als de prestigieuze etiquetteschool ‘Sacré-Coeur’. Vooral welgestelde families uit Wallonië stuurden hun dochters hier naartoe om hen goede manieren aan te leren en om de gezonde zeelucht in te ademen”, zegt Luc Beke, ceo van de Global Estate Group. Door de vele leerlingen groeide de school uit tot een befaamd meisjesinternaat. Later, in 1955, werd de school verkocht aan de hogeschool. Het gebouw staat ook bekend als ‘De Kraal’.

Binnen enkele jaren verrijzen er 146 nieuwe appartementen. Aan de Zeedijk worden ze verdeeld over zes verdiepingen, aan de Troonstraat over veertien verdiepingen. Er komen ook twee luxueuze penthouses van liefst 200 m² groot. Dat blijkt uit de plannen die Global Estate Group – gespecialiseerd in de heropbouw van leegstaande panden en slapende terreinen – vandaag bekendmaakt.

Historische elementen blijven

“De afbraakwerken zijn zopas gestart, maar tijdens de sloop verdwijnt niet alles. Zo blijft de gevel van het internaat aan de Zeedijk staan en zal de nieuwe architectuur de historische elementen in de gebouwen extra benadrukken. Het ontwerp dat vandaag op tafel ligt, is bovendien opgemaakt in nauwe samenwerking met het agentschap Onroerend Erfgoed en de stad Oostende. Ook het unieke keramieken kunstwerk in de gevel blijft behouden”, zegt Global Estate Group.

De volledige site is bijna 1,8 hectare groot, of bijna twee keer zo groot als het Kursaal van Oostende. De binnenplaats langs de Troonstraat bestaat voorlopig voornamelijk uit beton, maar wordt heraangelegd tot een groene binnentuin met wandelpaden. De auto zal worden geweerd en zwakke weggebruikers krijgen voorrang. Ten slotte komt er ook een extra ruime fietsenberging, inclusief fietslift.

“Met deze appartementen richten we ons voornamelijk tot tweedeverblijvers. Maar de appartementen zijn zo ruim – 90 m² – dat vaste verblijven ook mogelijk zijn. Door het historische karakter van het gebouw en de ideale ligging verwachten we veel geïnteresseerden.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier