136 nieuwe Kortrijkse kinderopvangplaatsen door starterspremie

Schepen Philippe De Coene (links) en zaakvoerder Pauline Folens (2de van rechts) zijn tevreden met de starterspremie. (foto LOO)
Redactie KW

Met een starterspremie en begeleiding op maat slaagde het Kortrijks stadsbestuur erin om 136 nieuwe kinderopvangplaatsen te creëren. De Heulse kinderopvang De Peperboom is de negende op rij die kan genieten van deze premie.

“Sinds de uitreiking van de eerste premie, in mei 2015 en mei 2019, kregen negen initiatieven van zes ondernemers op acht locaties een premie, goed voor een totaalbedrag van 71.900 euro. Dit leidde tot de opstart van 136 nieuwe plaatsen, waarvan maar liefst 119 in een zogenaamde blinde vlek. Er kwamen 36 plaatsen bij in Kortrijk en 100 plaatsen in de deelgemeenten. Deze premies dragen duidelijk bij tot een stijging van de opvang”, zegt schepen van Kinderopvang Philippe De Coene.

Extra duwtje

Uitbaatster Pauline Folens van de opvangcentra De Kersenboom en De Peperboom in Heule is alvast enthousiast. “Het beginnen van een kinderopvang is een hele onderneming. Stad Kortrijk zette me met hun goede ondersteuning op de juiste weg”, zegt Pauline. “Het is moeilijk om deze stap te zetten. Met deze financiële tussenkomst kon ik beide crèches inrichten.”

De Peperboom is de negende kinderopvang die geniet van de opstartpremie. De eerste premie was voor kinderopvang Lilibaert in Kortrijk. Een zelfstandige ondernemer krijgt een premie toegekend van 400 euro per nieuwe of bijkomende kinderopvangplaats. Als het uitbatingsadres binnen een gebied valt waar minder dan 50 opvangplaatsen per 100 kinderen zijn, dan krijgt deze er 2.500 euro bovenop.

Arne Vandendriessche, schepen van Economie: “Er zijn voldoende Kortrijkzanen met talent die deze uitdaging willen aangaan maar soms een extra duwtje nodig hebben. Door hen intensief te begeleiden en premies te voorzien trekken we hen over de streep.”

Vlaamse norm overschrijden

Kortrijk is ambitieus. “We willen de Vlaamse norm van 50 procent overschrijden en gaan voor 10 procent meer. Daarom lanceerden we in het bestuursakkoord ‘Beste Stad van Vlaanderen’ de Kortrijk-norm van 60%. Kinderopvang moet men aanmoedigen. We hebben in totaal al 1.345 plaatsen, een norm van ruim 53%. Om de resterende 7% in te vullen, zijn er nog 170 extra nodig. Hoe vroeger men kinderen naar de kinderopvang brengt, hoe groter de sociale groei. Dat versterkt de kans op een betere ontwikkeling”, legt de schepen uit.

Het stadsbestuur schenkt speciaal aandacht aan kleinschalige opvang. “Het gevaar van stopzetting na enkele jaren is groot in deze groep. Er is nood aan extra ondersteuning om het hoofd boven water te houden. Daarom maken we ook werk van een aanmoedigingsbeleid voor alle onthaalouders”, vertelt schepen De Coene. “Ten slotte bekijken we of de opvang van 3 tot 12 jaar in de scholen kunnen laten gebeuren.”

(Carlo Herpoel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier