135 jaar Wellingtonrenbaan Oostende in woord en beeld

Minister Bart Tommelein mocht het eerste exemplaar van '135 jaar Wellington Hippodroom Oostende' ontvangen. Dit onder het goedkeurend oog van de auteurs Patrick Orlans en Christophe Desimpel (respectievelijk uiterst links en rechts), schepen Bart Plasschaert en kenner Jaak Pijpen. © Rio
Redactie KW

Op de Oostendse paardenrenbaan is het boek ‘135 jaar Wellington Hippodroom Oostende (1883-2018)’ voorgesteld. In 110 bladzijden vertellen Christophe Desimpel en Patrick Orlans de rijke geschiedenis van de site. De auteurs doen dat met verhelderende getuigenissen, exclusieve foto’s en boeiende anekdotes.

“Zoals de titel meteen verraadt: het gaat in eerste instantie over het ontstaan en de ontwikkeling van de renbaan”, zegt Patrick Orlans. “We hebben evenwel niet enkel het sportieve aspect belicht, want dit is nauw verweven met het economische en sociale leven van Oostende. We hebben niet de pretentie van te beweren dat dit nu hét boek is over de Wellington Hippodroom – daar is al meer literatuur aan gewijd, wegens wereldwijd bekend – maar zowel chronologisch als anekdotisch is het een uniek werk.”

Christophe Desimpel sluit zich daar bij aan. “Wie het boek leest, beleeft als het ware uit de eerste hand de evolutie die de site, 30 hectare groot, tijdens de voorbije 135 jaar heeft doorgemaakt. De bouwlust van Leopold II vormde het kustdorpje Oostende tot een mondaine badplaats. Restanten van dit glorieus verleden vind je nog in de Venetiaanse Gaanderijen, de Koninklijke Stallingen en het Thermae Palace Hotel, maar ook in de Wellington Hippodroom. Eind de jaren negentig dreigde de renbaan mee ten onder te gaan in de spiraal van verval die de Belgische paardenrenbanen trof, maar dankzij de inspanningen van onder meer mijn vader Aimé werd ze erkend als beschermd monument. Daarna volgt fase per fase de heropleving: eerst de vier jaar durende renovatie en dan vanaf 2012 – het opnieuw organiseren van races onder de naam Oostende Koerse.”

Een uitzonderlijke uitstraling

In het boek werpen de auteurs ook een blik op de toekomst. “Wanneer dromen daden worden, zijn de mogelijkheden van de toekomst onbegrensd”, zo schrijven ze in het laatste hoofdstuk. “Zo is het ook gegaan met de Wellinton Hippodroom. Een iconische, weleer een glorierijke site, was op sterven na dood, maar is weer tot leven gewekt en heeft nog heel veel moois in het vooruitzicht. Deze plek heeft een uitzonderlijke uitstraling en heel veel potentieel. Ons verhaal is evenwel niet uitgeschreven. Nu is de locatie zo’n 50 dagen per jaar in gebruik, maar voor een perspectief op lange termijn moet er nog veel meer activiteit ontwikkeld worden, nog meer evenementen gepland.”

Verregaande contacten met concertorganisatoren

Volgens Christophe Desimpel heeft men al verregaande contacten met concertorganisatoren – wie herinnert zich nog de optredens van Michael Jackson en Bon Jovi die de renbaan en toen heel Oostende op hun kop zetten – en worden er mogelijk ook jumpingwedstrijden en hondenraces gehouden. Qua infrastructuur denkt men eraan om onder de hippodroom een grote parking aan te leggen.

(Rio)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier