135 duurzame woningen op site van VTI Brugge

De partners van het toekosmtig woonproject 'Boevrie' op de VTI-site. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De 800 leerlingen van het VTI Brugge verhuizen in september 2021 naar een gloednieuwe school op vroegere gronden van Bombardier nabij het Station. De school in de Boeveriestraat wordt gesloopt en maakt plaats voor 135 duurzame woningen rond een publiek, groen binnenplein.

Vanavond stelt de Stad Brugge samen met projectontwikkelaars Steenoven en Baltisse de ambitieuze plannen voor de Boeveriestraat voor tijdens een vergadering voor de bewoners van West-Brugge. Het verkavelingsdossier bevat een aanvraag voor het aanleggen van een nieuwe weg en rioleringen. Pas in een latere fase zal een omgevingsvergunning aangevraagd worden voor de sloop van de school en de bouw van 39 woningen, 96 appartementen en 185 ondergrondse parkeerplaatsen op deze toplocatie, vlakbij de Brugse binnenstad én het station.

135 duurzame woningen op site van VTI Brugge

Het architectenbureau bildt won de architecuurwedstrijd, die het VTI samen met de Stad Brugge uitschreef. Want het VTI wil met de verkoop van zijn gronden deels zijn nieuwe school – kostprijs 37 miljoen euro – kunnen financieren.

Autovrij groen binnenplein

Het binnengebied van de nieuwe woonzone wordt volledig autovrij. Bert Vanderdonckt, ceo van Steenoven, stelt: “De ondergrondse parkeergarage zal ontsloten worden via de Boeveriestraat. Er worden ook voldoende fietsenstallingen voorzien. In het binnengebied komen er groenzones, volwaardige bomen en speelpleintjes. Maar ook een fietsdoorsteek voor voetgangers en fietsers naar station en binnenstad. In de keuze van materialen en alternatieve energie technieken zet het project volop in op duuraamheid.”

135 duurzame woningen op site van VTI Brugge

Volgens schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V) biedt dit inbreidingsproject kansen voor de buurt: “Die zal ook van een nieuw stukje openbaar domein kunnen genieten. Bovendien is dit woonproject een voorbeeld van strategische verdichting. Ze past perfect binnen onze doelstelling om meer gezinnen naar de Brugse binnenstad te trekken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier