1,3 miljoen kerstlichtjes gaan aan en inwoners kunnen meedoen: “Mooiste tijd van het jaar”

Nico Sanders: "Vrienden komen speciaal langs om naar mijn versiering te kijken, het is een echte attractie geworden." © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Vandaag (vrijdag) om 18 uur precies floepen 1,3 miljoen (!) kerstlichtjes aan in Kortrijk. Het stadsbestuur besloot extra te investeren in gezelligheid omdat een kerstmarkt of ijspiste dit jaar niet aan de orde is. Ze verspreidden meteen ook een oproep onder de Kortrijkzanen om mee te doen. En die viel niet in dovenmansoren. Wij gingen langs bij Nico Sanders (42), die van decoreren een kunst maakte.

Vorig jaar sloot Stad Kortrijk al een raamakkoord ter waarde van 1 miljoen euro af om de straten en pleinen van de stad de komende vier jaar te voorzien van kerstverlichting. Die viel erg in de smaak bij inwoners, maar ook bij de vele bezoekers en handelaars. Er hingen toen net geen half miljoen lichtjes op de straten en pleinen. Nu worden er dat meer dan dubbel zoveel. Extra budget hoeft het bestuur daarvoor niet aan te spreken. Nu de kerstmarkt, kinderfoor en ijspiste er niet komen, is er genoeg op overschot.

“Kortrijk zorgt voor meer. Meer lichtjes, sfeer en gezelligheid. De pleinen en straten die vorig jaar aan bod kwamen, worden opnieuw mooi verlicht maar wel met andere combinaties en vormen zodat het ook daar zal verrassen. Bovendien zorgen we dit jaar voor 19 extra locaties, die vorig jaar niet verlicht waren”, aldus een enthousiaste Arne Vandendriessche, schepen van Economie (Team Burgemeester). “De blikvangers worden de lichtgevende mannetjes op het water aan de Broeltorens die over de drijvende tuintjes zullen lopen. En dat alles onder de noemer KortrijkverLICHT! Gazze!”

Oproep om mee te doen

Concreet komt het er dus op neer dat zowat niemand in zijn of haar buurt dezelfde kerstverlichting zal zien hangen als vorig jaar. Dat komt omdat de stad dit jaar dezelfde lichtjes gebruikt, maar die elders gaat ophangen. Het kostte tien mensen bijna een maand om alles op zijn plek te krijgen. Er kwamen twintig opleggers en zes hoogtewerkers aan te pas. In totaal zullen er 101 versierde bomen, 347 lichtgevende objecten en net geen 100 lichtgevende overspanningen te zien zijn in Kortrijk.

De schepen riep halfweg november alle Kortrijkzanen al op om mee te doen. Het idee sloeg duidelijk aan. In elke straat vind je deze dagen wel een magisch verlicht huis. Kaarsjes achter de ramen, kerstslingers in de vorm van hartjes, zwaaiende kerstmannen… Sinterklaas moet dit jaar meer dan ooit wijken voor de kerstman.

Ik trek jaarlijks zes tot zeven keer naar Disneyland Parijs om ook kerstversiering te gaan kopen – Nico Sanders

Ook bij Nico Sanders is dat het geval. Hij was afgelopen week maar liefst vier dagen in de weer om zijn huis om te toveren tot een Disneywinterwonderland. “Normaal ben ik altijd de eerste van mijn vriendenkring die de kerstversiering bovenhaalt”, vertelt hij. “Het is dan ongeveer halfweg november. Maar in deze rare tijden bleek ik opeens niet meer de zonderling die veel te vroeg begint met versieren, iedereen deed mee!” (lacht)

Prinsje heeft zijn eigen kerstmand van Disney.
Prinsje heeft zijn eigen kerstmand van Disney.© AN

Wie het huis van Nico binnenstapt, ziet meteen dat zijn kerstversiering een thema heeft. “Alles draait hier rond Disney. Vooral Mickey en Minnie Mouse vind ik geweldig”, legt hij uit. “Ik heb een abonnement voor Disneyland Parijs en probeer daar toch zes of zeven keer per jaar te geraken. Normaal koop ik daar ook een groot deel van mijn kerstversiering aan, maar dat is dit jaar dus niet gelukt. Spijtig, want er waren wel een paar dingen die ik zeker wilde hebben. Maar gelukkig vind je tegenwoordig ook al veel online.”

Horecazaken versieren

Nico tracht elk jaar met iets nieuws te komen. “Vrienden komen speciaal langs om ernaar te kijken, het is een echte attractie geworden, dus dat moet wel”, lacht hij. “Dit jaar heb ik het een beetje op zijn Amerikaans gedaan. Met ‘candy canes’ en de ‘gingerbread man’. Ook beeldjes van de notenkraker zijn helemaal in, daar heb ik er meteen 20 van gekocht.”

Nico verzamelde ondertussen een zolder vol kerstspullen. In niet-coronatijden deelt hij die uit aan vrienden. “Ik versier gewoonlijk nog een huis of drie, naast dat van mezelf”, vertelt hij. “En een paar horecazaken. Die beginnen al te bellen zodra de zomer voorbij is. Geld vraag ik daar niet voor. Ik doe het omdat ik dat fijn vind. De warmte en gezelligheid die bij Kerstmis horen, maken het voor mij de mooiste tijd van het jaar, zeker in deze lastige tijden”, besluit hij.

Heb jij zelf ook een geweldige kerstcreatie gemaakt? Neem er dan een foto van en deel die op sociale media onder de #KortrijkverLICHT. Het aansteken van de kerstverlichting zal live te volgen zijn op de website van Winter in Kortrijk.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.