120.000 euro voor grond in centrum Kortrijk: stad verkoopt projectgrond aan Spoorweglaan 9

De bewonersparking wordt vervangen door woningen en/of kantoorruimtes. © Stad Kortrijk
Olaf Verhaeghe

Het Kortrijkse stadsbestuur verkoopt de projectgronden aan de Spoorweglaan 9, goed voor 108 vierkante meter. Vandaag wordt die grond gebruikt als bewonersparking, maar daar moeten in de toekomst woongelegenheden en/of kantoorruimte komen. Bieden kan vanaf 120.000 euro, geïnteresseerden hebben tot 20 november de tijd om een voorstel in te dienen.

Op de grond stonden vroeger drie woningen, maar die werden aangekocht door de stad in 2005 en 2006. De aankopen kaderden in het Masterplan Spoorwegomgeving. Dat plan wil de buurt, die vroeger gezien werd als een achterliggend en vergeten stadsdeel, stap voor stap transformeren tot een boeiende omgeving. Het moderne volksrestaurant Vork is hiervan een voorbeeld. Ook de toekomstige herbestemming van de voormalige Belgacomsite maakt onderdeel uit van het Masterplan.

Nu wordt de grond van Spoorweglaan 9 te koop gesteld. Bieden voor de projectgronden kan vanaf 120.000 euro. Niet alleen de hoogte van het bod zal beslissen over de verkoop, maar ook het ontwerp van de plannen. Het moet gaan om woongelegenheden en/of kantoorruimte met een kwalitatief hoogstaande architectuur zowel in ontwerp als in materiaalgebruik. Een voorstel indienen kan nog tot vrijdag 20 november om 11 uur.

“De Spoorweglaan vormt de verbinding van het station met een van de belangrijkste invalsassen van het Kortrijkse kernwinkelgebied, de Zwevegemsestraat”, duidt Wout Maddens, schepen van Bouwen en Wonen de omgeving. “Het projectgebied bevindt zich op minder dan 500 meter van het station, de Grote Markt, het winkelwandelgebied, de Schouwburg en andere hotspots in ons centrum. We zijn al jaren bezig met de opwaardering van deze buurt en dit project moet passen in het beoogde straatbeeld.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier