1,2 miljoen euro om dierenasielen te ondersteunen en dat is meer dan welkom

© BELGA

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) voorziet dit jaar in 1,2 miljoen euro voor de structurele ondersteuning van de dierenasielen. Tegenover de financiële ondersteuning staat de vraag om de werking van dierenasielen te professionaliseren en de vraag om alle dieren die in erkende dierenasielen verblijven op te lijsten op één website. Dierenasiel De Leiestreek in Zwevegem reageert alvast tevreden op de extra middelen.

Dierenasielen steunen tot nu toe vaak enkel op vrijwilligers en eigen fondsenwerving, waarmee heel wat asielen tijdens de coronacrisis problemen ondervonden. Daarom kon elk erkend dierenasiel vorig jaar rekenen op een eenmalige ondersteuning van 3.000 euro.

Weyts bouwt daar nu op verder en voorziet nu in een jaarlijkse ondersteuning waarmee erkende dierenasielen hun werking kunnen uitbouwen en professionaliseren. In totaal wordt daarvoor 1,2 miljoen euro voorzien: meer dan 600.000 euro op basis van erkenningsvoorwaarden en opvangcapaciteit en nog eens 600.000 euro vergoeding specifiek voor de opvang van inbeslaggenomen dieren.

Belang van professionalisering

“We geven onze dierenasielen een financiële basis waardoor ze kunnen rekenen op een stabiele inkomensstroom”, zegt Weyts. Er worden ook al langer gratis opleidingen georganiseerd op maat van asielmedewerkers, die veelal vrijwilligers zijn.

Tegenover de financiële ondersteuning staat de vraag om dierenasielen te professionaliseren, via het door Weyts gratis aangeboden beheerprogramma AnimalShelter en de vraag om de dieren die in dierenasielen verblijven samen te brengen op één website, www.adopteereendier.be. Daardoor krijgen alle Vlamingen die een dier willen adopteren een duidelijk overzicht van alle dieren die in dierenasielen wachten op een warme thuis, klinkt het.

Het Zwevegemse dierenasiel De Leiestreek is blij met de extra middelen en spreekt over een ‘welgekomen duw in de rug’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier