1,2 kilometer extra wandel- en fietsplezier bij Kasteel d’Aertrycke

De officiële opening van de zijtak van De Groene 62 werd op typisch Belgisch zomerweer getrakteerd.©Johan Sabbe
De officiële opening van de zijtak van De Groene 62 werd op typisch Belgisch zomerweer getrakteerd.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Dankzij de provincie West-Vlaanderen kunnen fietsers, joggers en wandelaars voortaan genieten van een prachtig extra natuurtraject van 1,2 kilometer. De nieuwe verbinding tussen de oude spoorwegbedding De Groene 62 in Wijnendale-Torhout en het Kasteel d’Aertrycke wat verderop is al eventjes in gebruik, maar werd nu ook officieel geopend.

Het mooie project van het provinciebestuur kost een kleine 322.000 euro, btw inbegrepen. De opening had plaats in aanwezigheid van de gedeputeerden Jurgen Vanlerberghe en Bart Naeyaert en van de Torhoutse burgemeester Kristof Audenaert en schepen Elsie Desmet.

Grotendeels langs verlegd tracé van Moubeek

Het nieuwe, onverharde traject vertakt het bestaande fiets- en wandelpad vanaf het gehucht Wijnendale Station tot aan het genoemde kasteeldomein en de nabije Zeeweg. De verbinding mondt uit in de net aangelegde boomgaard bij het neogotische Kasteel d’Aertrycke, dat recent helemaal door de provincie gerestaureerd werd.

Het project ging gepaard met het gedeeltelijk verleggen van de bedding van de Moubeek, die grotendeels door het pad gevolgd wordt. Die waterloop bevond zich overwelfd in landbouwgrond, maar heeft een nieuw, open en vrij breed, meanderend tracé gekregen. Dat is een goede zaak voor de waterhuishouding in de buurt. Het water kan nu beter in de ondergrond doordringen.

Landbouwers stapten mee in het verhaal

Gedeputeerde Bart Naeyaert, die in Torhout woont, is net als zijn collega Jurgen Vanlerberghe en de hele deputatie blij met de realisatie. “We waren vanuit de provincie al diverse jaren aan het uitkijken om de zijarm te realiseren”, zegt eerstgenoemde. “Zoiets lukt echter niet in een, twee drie. We moesten onder meer de landbouwers meekrijgen in het verhaal: zij van wie het nieuwe fiets- en wandeltraject zich op of langs hun landerijen bevindt. Gelukkig hebben de betrokkenen, Roger Naert en Geert De Roo, vlot meegewerkt.”

Ook belangrijk voor de verkeersveiligheid

“Het nieuwe traject zal zonder enige twijfel veel gebruikt worden. De verbinding is niet alleen een pluspunt voor het waterbeleid en de gezonde recreatie, maar ook voor de verkeersveiligheid. Wie vanuit het westelijke deel van Aartrijke op een veilige manier naar Torhout wil, kan nu vanaf de Zeeweg via het kasteeldomein d’Aertrycke rechtstreeks tot aan het speelplein De Warande in de Aartrijkestraat fietsen, joggen of wandelen. Dit zonder ook maar één gewone openbare weg te moeten nemen.”

“Met dergelijke initiatieven blijven we als provinciebestuur ons nut bewijzen. Het verwezenlijken van grensoverschrijdende projecten zoals fietspaden en waterlopen levert een meerwaarde op voor de betrokken gemeenten en hun bewoners.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.